No: 88

Tarih: 18/10/2024

Konu:

Mükellef olmayanlar da 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğu kapsamına alındı.


Özet: 18 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 572 sıra numaralı Genel Tebliğ ile 459 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

- Mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklar ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edeceklerdir.

- Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.

- Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemeleri aracı finansal kurumlar kanalıyla yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

- Tebliğ, yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.



468 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği (RG: 24.12.2015) ile 2016 başından itibaren; birinci ve ikinci sınıf tüccarların, serbest meslek erbabının, vergiden muaf ve kazançları basit usulde tespit edilen tüccarların, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunluluğu getirilmişti.

Bu uygulamada aracı finansal kurum ise tahsilat ve ödemelere aracılık eden bankaları, yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarını ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’yi (PTT) ifade etmektedir.

Söz konusu Tebliğ’de ayrıca bu kapsama girmeyen tahsilat ve ödemelere de yer verilmişti.

18 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 572 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile yukarıda yer verilen Tebliğ’de aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

1. Mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamına alınmıştır.

572 sıra numaralı Genel Tebliğ’le mükellef olmayanlar da yukarıdaki tevsik zorunluluğu kapsamına alınmıştır. Tebliğ’de mükellef olmayanlar; fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf dışında kalanlar olarak tanımlanmıştır.

Buna göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri gerekmektedir.

Bu zorunluluk kapsamında, mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır.

Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.

Örnek 1: Kamu kurumunda memur olarak çalışan (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur (A) ve (B) Ltd. Şti.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Örnek 2: Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan (C), mobilya perakende ticareti ile uğraşan (D) Ltd. Şti.’den 15.000 TL tutarında bir masa satın almıştır. (C) söz konusu ödemeyi gerçekleştirmek için (D) Ltd. Şti.’nin hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine gitmiş, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmiştir. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve (C) ile (D) Ltd. Şti.’ne ceza uygulanmayacaktır.

Örnek 3: Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan (E), cep telefonu perakende ticareti ile uğraşan (F)’den 25.000 TL tutarında bir cep telefonu satın almıştır. (E) söz konusu cep telefonunun bedelini işlem anında nakit olarak (F)’ye ödemiştir. (F) ise söz konusu tutarı banka şubesine giderek kendi hesabına yatırmıştır. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış olacak ve (E) ile (F)’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

2. Kapsamda olmayan tahsilat ve ödemelere yabancılarla yapılan işlemler eklenmiştir.

572 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile kapsamda olmayan tahsilat ve ödemelere yeni bir madde eklenmiştir. Buna göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemeleri aracı finansal kurumlar kanalıyla yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ancak düzenlenecek faturalara söz konusu kişilerin pasaport numarasının yazılması ve bu kapsamda nakit tahsil edilen tutarların, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlar tarafından tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsikinin sağlanması zorunludur.

Tebliğ, yayımı tarihinde (18 Ekim 2024) yürürlüğe girmiştir.

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79