No: 18

Tarih: 19/01/2024

Konu:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 18 Ocak 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile;

- Sanal veya fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodlardaki KDV uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmış,
- Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda ve Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) uygulanan asgari tutarlar güncellenmiş,
- Uluslararası taşımacılık kapsamında, taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğ, 1 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.



18 Ocak 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) bazı düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır.

Bunlardan ilki, KDV GUT’nin (I/B-15.) bölümünden sonra gelmek üzere “16. Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması” başlıklı bölümün eklenmesi olmuştur.

Kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki ve benzeri mahiyette olanlar), sanal ortamda (yayın platformları, oyun siteleri, uygulama mağazaları gibi) pazarlanan bilgisayar programı, oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temin edilmesinde kullanılabildiği gibi sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında da kullanılabilmekte olup, bu kart, şifre ve kodlar sanal ortamda veya fiziki olarak satılabilmektedir.

49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 1. maddesinde, bu kart, şifre ve kodların KDV uygulamasına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

KDV GUT’nde, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlarda (bavul ticareti) KDV istisnası uygulanabilmesi için satılan malların bedelleri toplamının 2.000 TL’nin üzerinde olması gerektiği belirtilmektedir. 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 2. maddesiyle bu tutar 10.000 TL’ye yükseltilmektedir.

Diğer taraftan, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri mallar (yolcu beraberi eşya) için ödedikleri KDV malın gümrükten çıkışı sırasında iade edilebilmektedir. Ancak alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 100 TL’nin üstünde olması halinde istisna uygulanabilmektedir. 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 3. maddesiyle bu tutar 1.000 TL’ye yükseltilmektedir.

Tebliğ’de ayrıca uluslararası taşımacılık kapsamında, taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesine ilişkin açıklamalar da yapılmıştır.

Yukarıdaki konulara ilişkin ayrıntılı açıklamaların yer aldığı ve 1 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız...

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70


Özlem Kudun
ozlem.kudun@tr.ey.com
(212) 408 51 70