No: 53

Tarih: 03/04/2023

Konu:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 1 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) değişiklikler içeren 46 seri numaralı KDV Genel Tebliği’yle ilgili özet açıklamalar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

- Mücbir sebep kapsamına alınan ancak faaliyetlerine olağan şekilde devam edebilecek nitelikteki mükelleflerin, idareye mücbir sebep halinin sona erdirilmesi amacıyla yapacakları başvuru neticesinde, mücbir sebep halinin ortadan kalktığı tarihten itibaren kısmi tevkifat kapsamındaki hizmet alımlarından genel usuller çerçevesinde tevkifat yapılacaktır.

- PTT A.Ş.'nin posta işlerinin yürütülmesine yönelik olarak aldığı hizmetler iş gücü temin hizmeti kapsamında KDV tevkifatına tabi tutulacaktır. - Hizmet nitelikli tevkifata tabi işlemlerden kaynaklanan ve vergi inceleme raporuyla sonuçlandırılan KDV iade taleplerinin, mükelleflerin süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunması kaydıyla, YMM raporu ile de yerine getirilebilmesi imkânı sağlanmıştır.

- 6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (RG: 28.01.2023) ile mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin katma değer vergisi iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmişti. Tebliğ’e, söz konusu asgari tutarın uygulanmasına ilişkin örnekli açıklamalar eklenmiştir.

- Yeminli mali müşavirler (YMM) ile süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin, haklarında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz tespitleri olması durumunda, belgelerde yer alan alım tutarının aynı dönemdeki toplam alımlarının yüzde 5'ini geçmemesi halinde, mükellefler bu tespitler nedeniyle özel esas uygulaması kapsamına alınmayacaklardır.

- Aralık/2022 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında;

• Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile
• Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma,
• Beyanname vermeme,
• Adresinde bulunamama,
• Defter ve belge ibraz etmeme,

olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 7440 sayılı Kanun’un 5. ve geçici 1. maddeleri kapsamında KDV artırımında bulunanlar artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaklardır.

- Şehir içi yolcu taşıma faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmecilerinin, münhasıran il sınırları içinde yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetleriyle ilgili olarak hasılat esaslı vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar Tebliğ’e eklenmiştir.

Tebliğ, yayım tarihinde (1 Nisan 2023) yürürlüğe girmiştir.



1 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 46 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) yapılan bazı düzenleme ve değişiklikler hakkında özet açıklamalarımız aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

1. Mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerin mücbir sebep kapsamından çıkmayı talep etmeleri durumunda kısmi tevkifat uygulaması

KDV GUT’nin I/C-2.1.3.1. bölümünde, kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılara ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. İlgili bölümün son paragrafında, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmayacağı belirtilmektedir.

46 seri numaralı KDV Tebliği’nin 1. maddesiyle, söz konusu paragrafa aşağıdaki cümleler eklenmiştir:

“Alıcı mükelleflerin mücbir sebep halinden çıkmak istemeleri ve buna ilişkin İdareye yaptıkları başvuru neticesinde mücbir sebep halinin sona erdirilmesi durumunda da mücbir sebep halinin ortadan kalktığı tarihten itibaren genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulanır. Öte yandan, işleme taraf olan satıcı mükellef ile alıcı mükellefin her ikisinin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.”

Buna göre mücbir sebep kapsamına alınan ancak faaliyetlerine olağan şekilde devam edebilecek nitelikteki mükelleflerin, idareye mücbir sebep halinin sona erdirilmesi amacıyla yapacakları başvuru neticesinde bu hali sona erecek ve söz konusu mükelleflerin kısmi tevkifat kapsamındaki hizmet alımlarından genel usuller çerçevesinde tevkifat yapılacaktır.

2. PTT A.Ş.’nin posta işlerinin yürütülmesine yönelik olarak aldığı hizmetlerde KDV tevkifatı

KDV GUT’nin I/C-2.1.3.2. bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler ve tevkifat oranlarına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bunlardan biri de işgücü temin hizmetleridir. Yeni Tebliğ’in 2. maddesiyle PTT A.Ş.'nin posta işlerinin yürütülmesine yönelik olarak aldığı hizmetlerin iş gücü temin hizmeti kapsamında KDV tevkifatına tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Tebliğde PTT A.Ş.’nin posta işlerinin yerine getirilmesine yönelik olarak aldığı ve kısmi tevkifat kapsamında değerlendirilecek hizmetler; gönderilerin toplanması, yüklenmesi, ayrımı, sevki ve işlenmesi, gönderilerin adresten kabulü, ambalajlanması, ölçüm, tartım ve kayıt işlemleri, dağıtılacak tüm kayıtlı/kayıtsız gönderilerin grup/cihet ayrımı, dağıtım araçlarına yüklenmesi ve boşaltılması, gönderilerin dağıtım ve teslimi, tahsilatlı gönderilerin ücretlerinin tahsili, tahsil edilen ücretlerin İdareye teslimi, teslim edilen veya edilemeyen gönderilerin dağıtım alanında veya işyerinde düşüm işlemleri ve benzeri şekillerdeki hizmetler şeklinde sayılmaktadır.

3. Hizmet nitelikli tevkifata tabi işlemlerde YMM raporuyla KDV iadesi imkânı

KDV GUT’nin I/C-2.1.5. bölümünde tevkifata tabi işlemlerde KDV iadesine (mahsuben ve nakden) ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

46 seri numaralı Tebliğ’in 4 ve 5. maddeleriyle, hizmet nitelikli tevkifata tabi aşağıdaki işlemlerden kaynaklanan ve vergi inceleme raporuyla sonuçlandırılan KDV iade taleplerinin mükelleflerin süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunması kaydıyla, YMM raporu ile de yerine getirilebilmesi imkânı sağlanmıştır.

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,
- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri;
- Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri,
- Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler,
- Yapı denetim hizmeti,
- Taşımacılık hizmetleri,
- Her türlü baskı ve basım hizmeti,
- Ticari reklam hizmetleri,
- İş gücü temin hizmeti.

4. KDV iade talebinde bulunulabilecek asgari tutar

Hatırlanacağı üzere 6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (RG: 28.01.2023) ile mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin katma değer vergisi iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmişti. Bu hüküm, 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmişti.

46 seri numaralı KDV Tebliği’nin 6. maddesiyle, KDV GUT’nin IV/A bölümüne “1.7. İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutar” başlıklı bölüm eklenerek asgari tutarın uygulanmasına ilişkin örnekli açıklamalar yapılmıştır.

5. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanılmasına yönelik olumsuz tespit bulunan mükelleflerden tam tasdik sözleşmesi olanların özel esaslar uygulaması karşısındaki durumu

KDV GUT’nin;

- IV/E-3.5. bölümünde haklarında sahte belge kullanma tespiti bulunan mükelleflerin,
- IV/E-4.5. bölümünde ise haklarında muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma tespiti bulunan mükelleflerin,

özel esaslara tabi tutulmasına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

46 seri numaralı Tebliğ’in 7 ve 8. maddeleriyle, bu bölümlere birer paragraf eklenmiştir. Buna göre yeminli mali müşavirler (YMM) ile süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin, haklarında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz tespitleri olması durumunda, belgelerde yer alan alım tutarının aynı dönemdeki toplam alımlarının yüzde 5'ini geçmemesi halinde, mükellefler bu tespitler nedeniyle özel esas uygulaması kapsamına alınmayacaklardır. Ancak bu durumun ön tespitler için yapılacak izaha davet ve buna bağlı olarak uygulanacak özel esaslar uygulamasına etkisi bulunmamaktadır.

6. 7440 sayılı Kanun kapsamında KDV artırımında bulunan mükelleflerin özel esaslar karşısındaki durumu

Bilindiği üzere 7440 sayılı Kanun’un (RG: 12.03.2023) 5. maddesi kapsamında mükellefler 2018 ila 2022 yıllarına ilişkin olarak KDV vergi artırımında bulunabilmektedirler. Kanun’un 9. maddesi kapsamında vergi artırımına ilişkin başvuruların en geç 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

46 seri numaralı Tebliğ’in 9. maddesiyle KDV GUT’ne “7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Kapsamında KDV Artırımında Bulunanların Özel Esaslar Karşısındaki Durumu” başlıklı bölüm eklenmiştir.

Buna göre Aralık/2022 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında KDV GUT Tebliği kapsamında;

- Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile
- Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma,
- Beyanname vermeme,
- Adresinde bulunamama,
- Defter ve belge ibraz etmeme,

olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 7440 sayılı Kanun’un 5. ve geçici 1. maddeleri kapsamında KDV artırımında bulunanlar artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaklardır.

Bu yıllardan herhangi birinde faaliyete başlanması halinde faaliyete başlanan yıl ve sonraki yıllar için; faaliyetin terk edilmesi halinde ise faaliyetin terk edildiği yıl ve önceki yıllar için artırımda bulunulması gerekmektedir.

Ayrıca hali hazırda genel esaslarda bulunmakla birlikte bu şekilde vergi artırımı yapan mükelleflerin söz konusu fiiller nedeniyle özel esaslara tabi olmaması imkânı da getirilmektedir.

7. Hasılat esaslı vergilendirme (Dolmuş işletmecileri)

Hatırlanacağı üzere 6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (RG: 28.01.2023) ile şehir içi yolcu taşıma faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmecilerinin (belediyeler ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç) münhasıran il sınırları içinde yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin KDV Kanunu’nun 38. maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmişti.

46 seri numaralı Tebliğ’in 10. maddesiyle yukarıdaki düzenlemeye ilişkin olarak KDV GUT’nin ilgili bölümlerine ayrıntılı açıklamalar eklenmiştir.

Yukarıda özetlediğimiz konulara ilişkin ayrıntılı açıklamaların yer aldığı 46 seri numaralı KDV Tebliği, yayım tarihinde (1 Nisan 2023) yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız...

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70


Barış Doğan
baris.dogan@tr.ey.com
(232) 483 59 59