No: 27

Tarih: 13/02/2023

Konu:

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından deprem bağışlarının vergi mevzuatı karşısındaki durumuna ilişkin açıklamalar yapıldı.


Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, resmi internet sitesinden (https://www.gib.gov.tr/) yapılan açıklamada;

- Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir. Aynı şekilde, Türk Kızılay’ınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir. Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır.

- Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin ettikleri ihtiyaç malzemelerinin bağışını, AFAD Başkanlığının kendisine yapabilecekleri gibi AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapabileceklerdir. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecektir.

Bu bağış ve yardımlar için KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7, Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Bu depremlerden başta Kahramanmaraş olmak üzere Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana ve Malatya olmak üzere 10 ilimiz etkilenmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının kurum kazancından indirilebileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Aynı fıkranın (f) bendinde ise iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların tamamı kurum kazancından indirilebileceği hükmü bulunmaktadır. Gelir vergisi beyannamesi veren mükellefler içinse aynı düzenlemeler Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinde yer almaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, resmi internet sitesinden (https://www.gib.gov.tr/) yapılan açıklamada, yukarıdaki hükümler kapsamında yapılan ayni ve nakdi bağışların kazançtan indirimine ilişkin aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

Nakdi bağış ve yardımlar

Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir.

7 Şubat 2023 tarihli ve 023 numaralı sirkülerimizde bu konuya ilişkin olarak ayrıntılı açılamalara yer verilmişti.

Aynı şekilde, Türk Kızılay’ınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir.

Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır.

Ayni bağış ve yardımlar

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemeleri ayni olarak bağışlanabilmektedir. Ayni bağışlar; AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecektir.

Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla, indirim konusu yapılabilecektir.

Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir.

Söz konusu açıklamada ayrıca konu ile ilgili soru ve önerilerin kurumlarvergisi@gelirler.gov.tr mail adresine iletebileceği de belirtilmektedir.

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79