No: 97

Tarih: 26/10/2022

Konu:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 25 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) değişiklikler içeren 43 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile;

- Kısmi tevkifata tabi işlemlerde işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmının en erken bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği açıklanmıştır. (Yürürlük: 25 Ekim 2022)

- Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde uygulanan tevkifatın oranı 4/10’dan 5/10’a çıkarılmıştır. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacağı açıklanmıştır. (Yürürlük: 1 Kasım 2022)

- İndirimli orana tabi gıda maddelerinin tesliminden kaynaklanan KDV iade alacakları için yılı içerisinde nakden iade imkânı getirilmiştir. Buna göre takvim yılının Ocak-Haziran arası vergilendirme dönemlerindeki indirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan iade alacakları en erken ilgili yılın Haziran dönemi, en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden iade edilebilecektir. (Yürürlük: 1 Kasım 2022)

- Tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra işleme ilişkin mal ve hizmet alımları ile ilgili aleyhe ve lehe oluşan kur farkları nedeniyle hesaplanan KDV’nin iade hesabına nasıl dahil edileceği ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. (Yürürlük: 25 Ekim 2022)

- 1 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7417 sayılı Kanun’un 24. maddesi uyarınca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 10’uncu maddesinde “sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri”nin de teminat olarak kabul edilmesine ilişkin yapılan değişikliğe uygun olarak KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümleri güncellenmiştir. (Yürürlük: 1 Kasım 2022)



25 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 43 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) yapılan bazı düzenleme ve değişiklikler hakkında özet açıklamalarımız aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

1. Kısmi tevkifata tabi işlemlerde hesaplanan KDV’nin 1 No’lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılacağı dönem

43 seri numaralı KDV Tebliği’nin (Yeni Tebliğ) 1. maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “I/C. MÜKELLEF VE VERGİ SORUMLUSU” başlıklı bölümünün “İndirim” başlıklı 2.1.1.2. bölümünde “sorumlu sıfatıyla” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kanuni süresinde” ibareleri eklenmiş, ilgili bölümlerdeki açıklama ve örnekler değiştirilmiştir.

Buna göre kısmi tevkifata tabi işlemlerde hesaplanan KDV’nin 1 No’lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılacağı döneme ilişkin daha önce yapılan genel açıklamalar sorumlu sıfatıyla kanuni süresinde verilen beyannameler ile sınırlandırılmıştır. Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısım için ise aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

“Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait, 1 No’lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılır.”

GUT’nin ilgili bölümündeki konuya ilişkin örneğin 2. paragrafının üçüncü cümlesi de “2 No.lu KDV beyannamesi yanlışlıkla süresinden sonra 20 Ağustos tarihinde verilirse ve tevkif edilen 126 TL tutarındaki KDV 5 Eylül tarihinde ödenirse söz konusu KDV, en erken ödemenin yapıldığı Eylül dönemine ilişkin 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu hükümler Tebliğ’in yayım tarihinde (25 Ekim 2022) yürürlüğe girmiştir.

2. Demir-çelik ürünlerinin tesliminde kısmi tevkifat oranı

KDV GUT’nin (I/C-2.1.3.3.8.1.) bölümünde yer alan “(4/10)” ibaresi “(5/10)” olarak değiştirilmiştir. Buna göre demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, Tebliğ’in (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara (KDV mükellefleri ve belirlenmiş alıcılar) tesliminde uygulanan tevkifatın oranı 4/10’dan 5/10’a çıkarılmıştır.

İlgili bölüme “Ayrıca, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır.” paragrafı eklenmiştir.

Yukarıdaki düzenlemeler, 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

3. Gıda maddelerinin teslimlerinden doğan nakit KDV iadelerinde 6 aylık iade imkânı

43 seri numaralı Tebliğ’in 3. maddesiyle, KDV GUT’nin (III/B-3.) bölümünün üçüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir:

“Aynı yetki çerçevesinde, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.”

Bu düzenlemeyle (I) sayılı listenin (A) bölümünde yer alan malların (gıda maddeleri) teslimlerinden doğan KDV iade alacaklarının, takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimleri için, en erken ilgili yılın Haziran en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla yılı içerisinde nakden iade edilebilme imkânı getirilmiştir.

Yukarıdaki düzenlemeyle ilgili olarak Tebliğ’in 4. maddesiyle, KDV GUT’nin “III/B-3. İndirimli orana tabi işlemlerde iade uygulaması” başlıklı bölümünün “2.5. Yıl içinde nakden iade işlemi” alt bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarı, Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın Ocak-Haziran dönemi için altı aylık olarak ve Haziran dönemi sonu itibarıyla hesaplanır. Benzer şekilde, 10.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır.”

Yukarıdaki düzenlemeler, 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

4. İstisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra işleme ilişkin mal ve hizmet alımları ile ilgili kur farkları

43 seri numaralı Tebliğ’in 5. maddesiyle, KDV GUT’nin (IV/A-1.6.) bölümü başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“1.6. İstisna Kapsamındaki İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra İşleme İlişkin Mal ve Hizmet Alımları ile İlgili Kur Farkları

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef lehine veya aleyhine kur farkı ortaya çıkabilmektedir.

Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.

Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.”

KDV GUT’nin (IV/A-1.6.) bölümünde istisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra işlemle ilgili yüklenilen kur farklarıyla ilgili genel açıklamalar yer almaktaydı. Yukarıda yer verilen yeni düzenlemede aleyhe ve lehe oluşan kur farklarıyla ilgili ayrı ayrı açıklamalar yapılmıştır. Yeni düzenlemede aleyhe olan (iadeyi artırıcı) kur farklarıyla ilgili açıklamaların aynen korunduğu, lehe olan (iadeyi azaltıcı) kur farklarıyla ilgili ise yeni açıklamaların yapıldığı görülmektedir. Buna göre lehe oluşan kur farkı nedeniyle hesaplanan KDV; iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde iade hesabından düşülecek, iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

Bu hükümler, Tebliğ’in yayım tarihinde (25 Ekim 2022) yürürlüğe girmiştir.

5. Teminat karşılığı iade işlemlerinde sigorta şirketi kefalet senetlerinin kullanımı

43 seri numaralı Tebliğ’in 6. maddesiyle, KDV GUT’nin “Teminat karşılığı iade” bölümlerinde yer alan “teminat mektubu” ibareleri “teminat mektubu veya sigorta şirketi kefalet senedi” olarak değiştirilmiş, KDV GUT’nin ilgili bölümlerindeki açıklamalar da bu değişiklik kapsamında güncellenmiştir. Buna göre banka teminat mektubu ile yapılabilen iade işlemleri sigorta şirketince düzenlenecek süresiz ve şartsız kefalet senetleriyle de gerçekleştirilebilecektir. Sigorta şirketi kefalet senedi örneğine ulaşmak için tıklayınız... (Ek: 1)

Bu hükümler, 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

43 seri numaralı Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız... (Ek: 2)

 


Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş 


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Hüseyin F. Saltık
huseyin.saltik@tr.ey.com
(212) 408 51 70