No: 90

Tarih: 07/10/2021

Konu:

1 Ekim’de TBMM’ye sunulan Kanun Teklifi’nin, diğer vergi kanunlarındaki değişiklikleri içeren düzenlemeleri.


Özet: 1 Ekim 2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunun 5 ve 6 Ekim 2021 tarihli toplantılarında görüşülmüş ve kabul edilmiştir. Bundan sonraki süreç Komisyon Raporunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesidir.

Söz konusu Teklif’le, Damga Vergisi Kanunu, KDV Kanunu, ÖTV Kanunu ve Bankacılık Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

- Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları (YİKOB), Damga Vergisi Kanunu uygulamasında resmi daire kapsamına alınmaktadır.

- Sermaye Piyasası Kanunu’nun 31/B maddesi kapsamında teminat yöneticisinin taraf oldukları dahil bu ihraca konu teminatlara ilişkin olarak düzenlenen makbuz ve kağıtlar için damga vergisi istisnası getirilmektedir.

- Genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, belediyelere ve köylere yapılacak bağışlara ilişkin olarak ilgili idare ile bağışlayanlar arasında düzenlenen kağıtlar damga vergisi istisnası kapsamına alınmaktadır.

- Gelir vergisinden istisna edilen sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlara konu teslim ve hizmetler, KDV istisnası kapsamına alınmaktadır.

- ATV (All Terrain Vehicle/her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (Utility Task Vehicle/çok amaçlı hizmet aracı) isimli taşıtların aynı oranda (%25) vergilendirilmeleri sağlanmaktadır.

- 87.03 GTİP numarası altında motor silindir hacmine ve özel tüketim vergisi matrahına göre farklı oranlarda vergilendirilen motorlu karavanlarda vergilendirmeye esas tek bir oran (%45) belirlenmektedir.

- Varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmekte, söz konusu şirketlere tanınan BSMV istisnası kaldırılmaktadır.

- Plan ve Bütçe Komisyonunun 6 Ekim 2021 tarihli toplantısında verilen bir önergeyle; 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olarak değiştirilmiştir.

Katma değer vergisine ilişkin düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, varlık yönetim şirketlerine ilişkin düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinde, diğer hükümler yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.



“Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 1 Ekim 2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulmuştu. Söz konusu Teklif’le;

- Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılması öngörülen değişiklikler 4 Ekim 2021 tarihli ve 086 numaralı,

- Vergi Usul Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler 5 Ekim 2021 tarihli ve 087 numaralı,

sirkülerimizle sizlere duyurulmuştu.

Bu sirkülerimizde ise öncelikle Kanun Teklifi’nin Meclisteki durumu hakkında bilgi verdikten sonra Damga Vergisi Kanunu, KDV Kanunu, ÖTV Kanunu ve Bankacılık Kanunu’nda gerçekleştirilmesi öngörülen değişiklikler hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Kanun Teklifi’nin durumu

1 Ekim 2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan söz konusu Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunun 5 ve 6 Ekim 2021 tarihli toplantılarında görüşülmüş ve kabul edilmiştir.

Bu görüşmeler sırasında basit usule ilişkin 5. madde ile sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlarla ilgili KDV Kanunu’nda değişiklikler içeren 55. maddede bazı değişiklikler yapılmıştır. Bunlar esasa yönelik değişiklikler olmayıp, istisna uygulamalarında tereddütleri ortadan kaldıracak değişikliklerdir. Değiştirilen bu maddeler dışındaki tüm maddeler Komisyonda aynen kabul edilmiştir.

Diğer taraftan yeni madde ihdasına ilişkin 10 adet önerge verilmiş, Komisyonda bunlardan sadece biri kabul edilerek teklif metnine eklenmiştir. Söz konusu maddeye ilişkin açıklamalarımız aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

Bundan sonraki süreçte Komisyon Raporu, TBMM Genel Kurulunda görüşülecek, kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı’nın da onaylaması durumunda Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

Diğer vergi kanunlarında yapılması öngörülen değişiklikler

1. Damga Vergisi Kanunu (DVK)

a. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının resmi daire kapsamına dahil edilmesi

DVK’nın “Resmi daire” başlıklı 8. maddesinde, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin bu kanun uygulamasında resmi daire sayıldığına ilişkin hüküm yer almaktadır.

Kanun Teklifi’nin 53. maddesiyle, bu maddeye "yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları," ibaresi eklenmektedir. Böylelikle yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının (YİKOB), Damga Vergisi Kanunu uygulamasında resmi daire kapsamına alınması sağlanmaktadır.

Bu hüküm, Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

b. Damga vergisinden istisna işlemler

DVK’ya ekli (2) sayılı tabloda damga vergisinden istisna edilen kâğıt ve işlemler sayılmaktadır. Söz konusu tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (36) numaralı fıkrasına, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesi kapsamında teminat yöneticisinin taraf oldukları dahil bu ihraca konu teminatlara ilişkin olarak düzenlenen makbuz ve kağıtlar hükmü eklenmektedir.

Ayrıca genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, belediyelere ve köylere yapılacak bağışlara ilişkin olarak ilgili idare ile bağışlayanlar arasında düzenlenen kağıtlar da damga vergisi istisnası kapsamına alınmaktadır.

Yukarıdaki düzenlemeler, Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

2. Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK)

Kanun Teklifi’nin 2. maddesiyle sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlar için gelir vergisi istisnası getirilmesi öngörülmekteydi. Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin açıklamalarımız 4 Ekim 2021 tarihli ve 086 numaralı sirkülerimizde dikkatinize sunulmuştu.

Gelir vergisinden istisna edilen bu kazançlara konu teslim ve hizmetler, Teklif’in 55. maddesiyle KDV Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendine eklenmek suretiyle KDV istisnası kapsamına alınmaktadır.

Bu hüküm, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

3. Özel Tüketim Vergisi Kanunu (ÖTVK)

ATV (All Terrain Vehicle/her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (Utility Task Vehicle/çok amaçlı hizmet aracı) isimli araç tipleri, fiziksel ve teknik özelliklerine göre gümrük tarife cetvelinin 87.01, 87.03 ve 87.04 tarife pozisyonlarında yer alabilmektedir.

Kanun Teklifi’nin 57. maddesiyle farklı GTİP numaralarında beyan edilen söz konusu taşıtların, ÖTV Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarılmasının önüne geçilerek aynı oranda (%25) vergilendirilmeleri sağlanmaktadır.

Ayrıca madde ile, 87.03 GTİP numarası altında motor silindir hacmine ve özel tüketim vergisi matrahına göre farklı oranlarda vergilendirilen motorlu karavanlarda vergilendirmeye esas tek bir oran (%45) belirlenmektedir.

Bu hükümler, Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

4. Bankacılık Kanunu (DVK, HK, BSMV, KKDF)

Bankacılık Kanunu’nun “Varlık yönetim şirketi” başlıklı 143. maddesinin 6. fıkrasında varlık yönetim şirketlerine ilişkin istisnalara yer verilmektedir. Buna göre varlık yönetim şirketlerinin yaptıkları işlemler ve bununla ilgili olarak düzenlenen kağıtlar, kuruluş işlemleri de dahil olmak üzere kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince;

- Damga Vergisi Kanunu’na göre ödenecek damga vergisinden,

- Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan,

- Her ne nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV),

- Kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden (KKDF)ve

- Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 39. maddesi hükmünden

istisnadır.

Kanun Teklifi’nin 58. maddesiyle yukarıdaki hükümde yer alan “kuruluş işlemleri de dahil olmak üzere kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince” ibaresi ve “her ne nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisinden,” ibaresi madde metninden çıkarılmaktadır.

Bu değişiklikle, varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmekte, söz konusu şirketlere tanınan BSMV istisnası kaldırılmaktadır.

Bu hüküm, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Konaklama vergisinin yürürlük tarihinin bir yıl uzatılması

Plan ve Bütçe Komisyonunun 6 Ekim 2021 tarihli toplantısında verilen önergeyle; 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023 olarak değiştirilmiştir.

Ardından Teklif’in tümü oylanarak kabul edilmiştir. Önümüzdeki süreçte Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Genel Kurul’da görüşülecektir.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79