No: 89

Tarih: 06/10/2021

Konu:

Kesinti yoluyla ödenen vergiler ile geçici vergilerin iade esaslarını belirleyen 252 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğ’nde değişiklikler yapıldı.


Özet: 6 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 315 seri numaralı Tebliğ ile nakden ve mahsuben iade usul ve esaslarını belirleyen 252 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğ’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.

- Nakden veya mahsuben iade taleplerinin 252 seri numaralı Gelir Vergisi Tebliği’nin ekinde yer alan iade dilekçesi (EK-2) yerine 429 sıra numaralı VUK Tebliği’nin ekindeki standart dilekçelerle yapılacağına ilişkin ifadeler Tebliğ’e eklenmiştir.

- 315 seri numaralı Tebliğ’le 252 seri numaralı Tebliğ’in nakden iade bölümü olduğu gibi değiştirilmiştir. Bu arada söz konusu bölümde yer alan tutarsal sınırlar da artırılmıştır.

Buna göre özetle; inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilecek olan nakden iade taleplerindeki 10.000 TL’lik sınır 50.000 TL’ye çıkarılmıştır. Mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan yeminli mali müşavirce (YMM) düzenlenecek tam tasdik raporuna istinaden iade edilecek vergilerdeki sınır ise 100.000 TL’den 500.000 TL’ye çıkarılmıştır.

Sirkülerimizin ekinde yer verilen 315 seri numaralı Tebliğ yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.



Kesinti yolu ile ödenen vergiler ile geçici vergilerin mahsup ve iade usul ve esaslarını belirleyen temel düzenleme olan 252 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği, 6 Nisan 2004 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. 6 Ekim 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 315 seri numaralı Tebliğ’le, söz konusu Tebliğ’de yapılan bazı önemli değişiklikler aşağıdaki dikkatinize sunulmaktadır:

Mahsuben veya nakden iade dilekçeleri

10 Ekim 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 429 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde iade talep dilekçelerinin standart hale getirilmesine ilişkin esaslar belirlenmişti. Buna göre nakden veya mahsuben iade taleplerinin internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda ve tebliğ ekindeki standart dilekçeler kullanılarak yapılması gerekmektedir.

315 seri numaralı Tebliğ’le, nakden veya mahsuben iade taleplerinin 252 seri numaralı Gelir Vergisi Tebliği’nin ekinde yer alan iade dilekçesi (EK-2) yerine, 429 sıra numaralı VUK Tebliği’nin ekindeki standart dilekçelerle yapılacağına ilişkin ifadeler eklenmiştir.

Yıl içerisinde kesilen vergilerin nakden iadesinde sınır tutarlarının artırılması

315 seri numaralı Tebliğ’le 252 seri numaralı Tebliğ’in nakden iade bölümü olduğu gibi değiştirilmiştir. Bu arada söz konusu bölümde yer alan tutarsal sınırlar da artırılmıştır.

Buna göre özetle; inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilecek olan nakden iade taleplerindeki 10.000 TL’lik sınır 50.000 TL’ye çıkarılmıştır. Mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan yeminli mali müşavirce (YMM) düzenlenecek tam tasdik raporuna istinaden iade edilecek vergilerdeki sınır ise 100.000 TL’den 500.000 TL’ye çıkarılmıştır.

YMM ile zamanında tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükelleflerin 500.000 TL’den, diğer mükelleflerin ise 50.000 TL’den fazla olan nakden iade taleplerinde, aşan kısma ilişkin iade talepleri ancak vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yerine getirilebilecek. Eskiden olduğu gibi inceleme sonucu beklenmeden teminat gösterilerek iade alınması da mümkün bulunmaktadır.

Tebliğ’in “Nakden İade” başlıklı bölümü aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

“Nakden iade taleplerinin iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması şarttır. Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 50.000 Türk Lirasını geçmemesi halinde iade talebi, iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte bu dilekçenin “Nakden İadelere İlişkin Açıklamalar” kısmında yer alan eklenecek belgelerin eksiksiz ibraz edilmesi kaydıyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir. Bu kapsamda;

- Ücret geliri elde edenler için işveren tarafından vergi kesintisinin yapıldığını gösteren yazının onaylı örneğinin,

- Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğinin,

- Menkul sermaye iradı elde edenler için vergi kesintisinin yapıldığını gösteren belgenin onaylı örneğinin,

- Serbest meslek kazancı elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu adına tahakkuk ettiğini gösteren belgenin onaylı örneğinin,

- Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin,

iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte ibraz edilmesi yeterlidir.

Bu kapsamda yapılacak nakden iade işlemlerinde tevkifat yapılan kişinin adı soyadı, vergi kimlik numarası (T.C. kimlik numarası), ödemenin gayri safi tutarı ve yapılan tevkifatın tutarına ilişkin bilgiler ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin ödenip ödenmediği hususunun vergi daireleri tarafından GİBİNTRANET/Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kağıt ortamında aranılmayacaktır.

Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin YBS ekranından tespit edilememesi durumunda belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.

Nakden yapılacak iade taleplerinin 50.000 Türk Lirasını aşması halinde, 50.000 Türk Lirasını aşan kısım Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edilir. 50.000 Türk Lirasına kadar olan kısım ise, iade talep dilekçesi (1A) ve eklerinin eksiksiz ibraz edilmesi koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilir.

İade talebi teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin yerine getirilir. Teminat olarak 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılanlardan bir veya bir kaçı gösterilebilir. Banka teminat mektuplarının (süresiz-şartsız) paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımaması ve 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar tarafından düzenlenmiş olması gerekir.

Nakden iade talebinin 500.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilir. İade talebinin 500.000 Türk Lirasını aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.

Genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve sermayelerinin en az %51 veya daha fazlası bu kurumlara ait işletmelere yapılacak iadeler, bu Tebliğde belirtilen belgelerin ibrazı üzerine miktara bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

Nakden iade edilebilir aşamaya gelen alacağın üçüncü şahısların vergi borçlarına mahsubu talep edilebilir. Bu mahsup işlemine ilişkin verilecek iade talep dilekçesine (1A), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)’nin ekinde yer alan “Üçüncü Kişilerin/Kurumların Vergi Borçlarına Mahsup Talebine İlişkin Liste” eklenir. Bu şekilde yapılan mahsup talepleri düzeltme fişinin onaylandığı tarih itibarıyla yerine getirilir.

İade talebinin kısmen mahsuben kısmen nakden olması halinde, söz konusu talepler bu Tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirilir. Dolayısıyla talebin tümünün nakit iadesi olarak kabul edilerek işlem yapılması söz konusu değildir.

Nakden iade talepleri ile ilgili olarak bu bölümde belirtilen dilekçe ve eklerinin ibrazı, talep edilen tutarın tamamı için aranılacaktır.

Bu bölümde yer alan tutarlar her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu miktarların hesabında ise 1.000 Türk Lirasına kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.”

252 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde değişiklikler içeren ve yayım tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ'e (315 seri numaralı) ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79