No: 57

Tarih: 30/06/2021

Konu:

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da bazı değişiklikler yapıldı.


Özet: 29 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı:4191) ile;

• Asgari sabit yatırım tutarını düzenleyen 5. maddede yer alan asgari tutarlarda değişiklik yapılmıştır,

• Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek yatırımlar için stratejik yatırım teşvik şartlarında bazı istisnalar sağlanmıştır,

• Gümrük vergisi muafiyeti tanınmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilecek makine ve teçhizatlara ilişkin liste Karar’a eklenmiştir.

• Uluslararası teknik standartları karşılayan ve asgari 5.000 m2 beyaz alan şartını sağlayan veri merkezi yatırımları öncelikli yatırımlar arasına dahil edilmiştir.

• Faiz veya kâr payı desteği, Sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği, Alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar başlıklı maddelerde bazı değişiklikler yapılmıştır.



29 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4191 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

2012-3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan tanım aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

e) Çevre yatırımı: TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünün vereceği proje onayında en az yüzde on beş, oranında su tasarrufu veya emisyon/atık azalımı sağlayabileceği teşvik edilen yatırımları.

Karar’ın asgari sabit yatırım tutarlarını düzenleyen 5. maddesinin; birinci fıkrasında yer alan “bir milyon”’ ibaresi “üç milyon”, “beş yüz bin” ibaresi “bir milyon beş yüz bin” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “beş yüz bin” ibaresi “yedi yüz elli bin”, “üç yüz bin” ibaresi “beş yüz bin” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “yüzde ellisini” ibaresi “yüzde yirmi beşini” şeklinde değiştirilmiş olup söz konusu değişiklik 01/01/2022 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yapılan bu düzenleme ile 1 ve 2. bölgelerde asgari sabit yatırım tutarı üç milyon, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde ise bir milyon beş yüz bin TL’ye çıkarılmıştır. Maddenin 2. fıkrasında yapılan değişiklik ile finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın, her bir finansal kiralama şirketi için 1, 2, 3 ve 4. bölgelerde asgari yedi yüz elli bin Türk Lirası, 5 ve 6. bölgelerde ise asgari beş yüz bin olması gerektiği ifade edilmektedir. Yine anılan maddenin 3. fıkrasında yapılan değişiklikle birlikte Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %25’i ile sınırlandırılmıştır.

Karar’ın 6. maddesinin; birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece sabit yatırım tutarı on milyon TL’yi aşmayan yatırımlar için başvuru sürecinin yerel birimlere yapılabilmesi uygulamasına son verilmiştir.

Karar’ın stratejik yatırımları düzenleyen 8. maddesinin; ikinci fıkrası “Yurt içinde üretimi olmayan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarda birinci fıkrasının (ç) bendi hükmü, rafineri ve petrokimya yatırımlarında (c) bendi hükmü, Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek savunma sanayiine yönelik yatırımlarda (b) ve (ç) bendi hükümleri aranmaz” şeklinde, altıncı fıkrasında yer alan “ürünlerin” ibaresi “ürün ve hizmetlerin” şeklinde değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile birlikte Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek yatırımlar için stratejik yatırım teşvik şartlarında bazı istisnalar sağlanmıştır.

Karar’ın gümrük vergisi muafiyetini düzenleyen 9. maddesinin; ikinci fıkrası “Makine ve teçhizat bedelinin yüzde beşine kadar yedek parça ve Ek-8’de yer alan makine ve teçhizat gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilir” şeklinde, dördüncü fıkrası; “Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve çimento imalatı yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine teçhizat temin edilemez. Ek-8’de belirtilen makine ve teçhizat kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak teşvik belgesi kapsamında temin edilemez” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile birlikte gümrük vergisi muafiyeti olmadan sabit yatırım tutarına eklenebilecek ithal makine-teçhizatların çerçevesi daha net olarak çizilmiş ve Karar’a bu kapsamdaki makine-teçhizatların listesi eklenmiştir. (EK-8)

Karar’ın faiz desteğini düzenleyen 11. maddesinin; birinci fıkrasının (f) bendi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı TL cinsinden “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” kapsamında; 8 inci maddenin birinci ve altıncı fıkraları ile 17. maddenin birinci fıkrasında belirtilen yatırımlar için beş puan, üçüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen yatırımlar için Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan krediler kapsamında 5 ve 6. bölgelerde yedi puanı, diğer bölgelerde kendi bölgesinde geçerli olan puanı” şeklinde değiştirilmiştir ve (g) bendi; 5. bölgede gerçekleştirilecek üçüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen yatırımlar kapsamında Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan TL cinsi krediler için yedi puanı” eklenmiştir. Aynı fıkranın üçüncü fıkrasına “Ancak bu fıkrada belirtilen üst sınırlar, Ek-1'de yer alan 3. bölge illerinin Ek-7'de yer alan ilçelerinin organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgele rinde, Ek-1' de yer alan 4. bölge illerinin organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgelerinde, Ek-1 'de yer alan 5 ve 6. bölge illerinde gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımlarına yönelik (US-97 Kodu: 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri için Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan TL cinsi krediler kapsamında bir kat artırılarak uygulanır.” ibaresi eklenmiştir. Yine aynı fıkranın dördüncü fıkrası; “Faiz veya kâr payı desteği tutarı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlarda sabit yatırım tutarının yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla, diğer stratejik yatırımlarda ise sabit yatırım tutarının yüzde onunu aşmamak kaydıyla yetmiş beş milyon Türk Lirasını geçemez. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında teşvik belgesi alan yatırımlar, Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan TL cinsi kredilerden yararlanabilir” şeklinde değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklikler ile birlikte farklı yatırım konularına ve farklı bölgelerde gerçekleştirilecek imalat sanayii yatırımlarına faiz desteği oranları artırılmıştır.

Karar’ın sigorta primi işveren hissesi desteğini düzenleyen 12. maddesine; "(11) Destek uygulamasının bitimini müteakip yatırımcıların Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek talep etmeleri halinde sigorta primi işveren hissesi desteği uygulaması süresince işyerinden bu destek kapsamında muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay bildirilen kadın ve/veya genç (18-25 yaş) sigortalılardan çalışma süreleri 1 yılı aşanların sayısı hesaplanır.

Teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın belgede belirtilen ilave istihdam sayısını geçmemek üzere, hesaplanan sayıda kadın ve/ veya genç sigortalı için teşvik belgesinde belirtilen sürelere her bir yıl için 1 ay ilave edilerek uygulanır. Bu fıkra kapsamında sağlanan destek tutarı, dördüncü fıkrada belirtilen orana karşılık gelen azami destek tutarının hesaplanmasında dikkate alınır. Bu hüküm, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih ve sonrasında yapılan yatırım teşvik belgesi müracaatlarına uygulanır." fıkrası eklenmiş ve genç sigortalı çalıştıran yatırımcılara ilişkin SGK işveren hissesi desteği süresi uzatılmıştır.

Kararın sigorta primi işçi hissesini düzenleyen 13. maddesine yukarıda da yer verilmiş olan; “(4) 12. maddenin on bir inci fıkrasında yer alan hüküm, sigorta primi desteği için de aynı dönemler için uygulanır.” fıkrası eklenmiştir.

Karar’ın hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin yatırımlarının taşınmasına ilişkin olan geçici 13. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2020 tarihine kadar” ibaresi “31/12/2021 tarihine kadar yapılan başvurulara istinaden düzenlenecek olan yatırım teşvik belgeleri kapsamında” pandemi nedeniyle yatırımcılara sağlanan ilave bir yıl süre uzatımı hakkını düzenleyen geçici 14. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bir yıla kadar” ibaresi “iki yıla kadar” olarak değiştirilmiştir.

Karar’ın öncelikli yatırımları düzenleyen 17. maddenin birinci fıkrasına; “(cc) Bakanlık tarafından ilan edilecek uluslararası teknik standartları karşılayan ve asgari 5.000 m2 beyaz alan şartını sağlayan veri merkezi yatırımları” bendi eklenmiştir.

Karar’ın alt bölge desteklerini düzenleyen18. maddesinin üçüncü fıkrası; “OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden Ek-6' da belirtilenlerin üretimine yönelik yatırımlar, İstanbul ili hariç olmak üzere 1, 2 ve 3. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4. bölgede uygulanan, 4, 5 ve 6. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır. Ancak, İstanbul İlinde komple yeni yatırımlar hariç olmak üzere, bu fıkrada belirtilen konularda gerçekleştirilecek, organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgelerinde asgari beş milyon TL tutarındaki yatırımlar ve organize sanayi bölgeleri veya endüstri bölgeleri dışındaki asgari on milyon TL tutarındaki yatırımlara 1. bölgedeki bölgesel destekler uygulanır” şeklinde değiştirilmiştir. Değişiklik ile birlikte İstanbul ilinde endüstri sanayi bölgesi dışındaki orta-yüksek teknolojili yatırımlar için asgari on milyon TL yatırım şartı ile 1. bölgede faydalanılabilecek desteklerden yararlanılabilmesinin önü açılmıştır.

Karar’ın EK-2A sayılı ve “Bölgesel Destlerden Faydalanabilecek Sektörler ve Bölgeler İtibariyle Asgari Yatırım Tutarları veya Kapasiteleri” başlıklı tablosu aşağıdaki gibi değiştirilmiş olup hüküm 01/01/2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.

EK-2A'ya ulaşmak için tıklayınız...

Karar’ın EK-4 sayılı “Teşvik Edilemeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları” başlıklı I/A bölümünün beş numaralı sırası “Bitkisel üretim (5 dekar ve üstü seracılık yatırımları, kültür mantarı yetiştiriciliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kağıt hamuru üretimine yönelik asgari yüz hektar alanındaki platansyon yatırımları hariç) şeklinde değiştirilmiştir ve I/B bölümünün sekiz numaralı sırası (01/01/2022 tarihinde yürürlüğe girecektir) yürürlükten kaldırılmıştır ve aynı Karar’a aşağıdaki tablo eklenmiştir.

İlgili tabloya ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Serdar Altay
serdar.altay@tr.ey.com
(212) 408 53 20


Cem Yükselen
cem.yukselen@tr.ey.com
(212) 408 57 34