No: 34

Tarih: 30/04/2021

Konu:

Evde ürettikleri malları internette satanlara ilişkin vergi muafiyeti ile yurt dışına mal satan gerçek kişiler için geçerli olan indirim uygulamasına ilişkin açıklamalar yapıldı.


Özet: 17 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştı:

- Ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evde imal ettikleri malları internet ortamında satanlar esnaf muaflığından yararlanabileceklerdir.

- Tam mükellef gerçek kişilerin, Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’si gelir vergisi beyannamesinde gelirden indirilebilecektir.

2021 yılından itibaren elde edilen gelirlere uygulanacak olan bu hükümlere ilişkin usul ve esasları belirleyen 314 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği, 30 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Tebliğ, yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe girmiştir.



Kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılması ve vergi mevzuatında yapılan bazı değişiklikleri içeren 7256 sayılı Kanun, 17 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Söz konusu Kanun’la; Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) esnaf muaflığının yer aldığı 9. maddesiyle gelir vergisi beyannamesindeki indirimlerin yer aldığı 89. maddesine yeni bentler eklenmişti.

Evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı

7256 sayılı Kanun’un 15. maddesiyle GVK’nın 9. maddesine eklenen bentle; oturdukları evde imal ettikleri malları internet ortamında satanlara gelir vergisi muafiyeti getirilmişti. Buna göre, ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evde imal ettikleri malları internet vb. elektronik ortamlar üzerinden satanlar da esnaf muaflığından yararlanabileceklerdir. Bunun için;

- Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması,

- Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması,

- Tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,

gerekmektedir.

Bankalar bu kapsamda açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden aktarım tarihi itibarıyla %4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve GVK 98 ve 119 maddeler kapsamında (muhtasar beyannameyle) beyan edip ödemekle yükümlüdürler. Bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda söz konusu tevkifatın oranı %2 olarak uygulanacaktır.

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacak bu hüküm kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 TL’yi (2021 yılı için 240.000 TL) aşması durumunda, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten yararlanamayacaktır.

Elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle mal ihracatı kapsamında elde edilen kazançlarda indirim

7256 sayılı Kanun’un 16. maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Diğer indirimler” başlıklı 89. maddesine yeni bir bent (16. bent) eklenmişti.

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacak bu hükme göre tam mükellef gerçek kişilerin Gümrük Kanunu’nun 225. maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’si aşağıdaki şartlarla gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.

Buna göre ihracattan kaynaklanan hasılatın toplamı yıllık;

- 400.000 TL’ye kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,

- 800.000 TL’ye kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama 1 tam zamanlı veya eşdeğer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,

- 1.600.000 TL’ye kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama 2 tam zamanlı veya eşdeğer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,

- 2.400.000 TL’ye kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama 3 tam zamanlı veya eşdeğer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,

şarttır. Bu hükümde geçen sigortalı ibaresi 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılanları ifade etmektedir.

30 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 314 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 7256 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nda gerçekleştirilen yukarıdaki değişikliklerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Yayım tarihinde (30.04.2021) yürürlüğe giren söz konusu Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79