No: 129

Tarih: 18/12/2017

Konu:

İsteyen mükellefler 1 Ocak 2018’den itibaren sevk irsaliyesi, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzlarını elektronik olarak düzenleyebilecekler.


Özet: 17 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 487 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile “sevk irsaliyesi”, “müstahsil makbuzu” ve “serbest meslek makbuzu” belgelerinin elektronik ortamda elektronik belge olarak düzenlenebilmesi, alıcısına elektronik veya kağıt ortamında iletilmesi ile muhafaza ve ibraz edilebilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu uygulamalar zorunlu olmayıp, aşağıdaki mükellefler istedikleri taktirde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir. Buna göre;

- E-fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olanlar (397 sıra numaralı VUK Genel Tebliği), e-irsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olanlar ile gerekli başvuruları yapmış olan mükellefler e-irasliye,

- Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesi düzenlemek zorunda olan mükellefler e-müstahsil makbuzu,

- Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca serbest meslek makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler (noterler hariç) e-serbest meslek makbuzu, sistemine dahil olabileceklerdir.


17 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 487 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile “sevk irsaliyesi”, “müstahsil makbuzu” ve “serbest meslek makbuzu” belgelerinin elektronik ortamda elektronik belge olarak düzenlenebilmesi, alıcısına elektronik veya kağıt ortamında iletilmesi ile muhafaza ve ibraz edilebilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu uygulamalar zorunlu olmayıp, aşağıdaki mükellefler istedikleri taktirde belirtilen tarihlerden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.

Elektronik irsaliye (e-irsaliye)

E-irsaliye uygulamasından;

a) E-fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olan (397 sıra numaralı VUK Genel Tebliği),

b) E-irsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olan ve

c) Kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu veya GİB portalı aracılığıyla uygulamaya dahil olmak isteyenlerden, “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yayımlanan “Elektronik İrsaliye Başvuru Kılavuzu”na uygun olarak gerekli başvuru işlemlerini yerine getiren,

mükellefler, istemeleri halinde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren faydalanabileceklerdir.

Elektronik müstahsil makbuzu (e-müstahsil makbuzu)

Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesi düzenlemek zorunda olan mükellefler, istemeleri halinde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren e-müstahsil makbuzu uygulamasına dahil olabileceklerdir. Bu mükelleflerin; Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile zorunluluk getirilen haller dışında; e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter uygulamalarına dahil olma zorunlulukları bulunmamaktadır.

Elektronik serbest meslek makbuzu(e-serbest meslek makbuzu)

Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca serbest meslek makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler (noterler hariç), istemeleri halinde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren e-serbest meslek makbuzu uygulamasına dahil olabileceklerdir.

Uygulamadan yararlanma yöntemleri

E-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve e-serbest meslek makbuzunu elektronik olarak düzenlemek isteyen mükellefler;

a) Kendi bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yoluyla,

b) GİB tarafından oluşturulan ve www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan GİB Portalı aracılığıyla,

c) GİB’den izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla,

olmak üzere üç yöntemden herhangi birini seçerek yararlanabilirler.

Mükellefler, yukarıdaki ilk iki yöntemden biriyle uygulamaya dahil olmak istediklerinde; GİB’in “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yayımlanan başvuru kılavuzlarına uygun olarak gerekli başvuru işlemlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Sisteme GİB’den izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla dahil olmak isteyen mükellefler ise doğrudan özel entegratörlerden herhangi birine başvuracak olup, bu mükelleflerin ayrıca GİB’e başvuruda bulunmalarına gerek bulunmamaktadır.

Tebliğ’de ayrıca; başvurulara ilişkin değerlendirme ve izin, özel entegratörlük hizmeti verenlere ilişkin açıklamalar, söz konusu elektronik belgelerin düzenlenmesi ve iletilmesi, bu elektronik belgelerde bulunması gereken bilgiler, e-irsaliye yanıtı (alıcı tarafından malın ne kadarının teslim alındığını/alınmadığını, nedenini uygulama üzerinden e-irsaliye belgesine düzenleyene iletilmesi), muhafaza ve ibraz yükümlülüğü ve cezai müeyyideler hakkında ayrıntılı açıklamalar yer almaktadır.

487 sıra numaralı Tebliğ'e ulaşmak için tıklayınız...

 

Saygılarımızla.

Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.

Erdal Çalıkoğlu

 

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79