31.12.2023 tarih ve 32416 sayılı 4’üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/2) uyarınca, Tebliğ’in 1 no.lu ekindeki yönetmelikler ve standartlar kapsamında olup Tebliğin 2/A veya 2/B no.lu eklerinde yer alan eşyanın ithali uygunluk denetimine tabi tutulacaktır. Bu Tebliğ kapsamı ürünleri ithal etmek isteyen firmaların, 29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKS’te tanımlanması ve firma adına TAREKS’te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekir. Kullanıcı, Ticaret Bakanlığı internet sayfasının “E-işlemler” kısmında yer alan “Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Uygulaması” bölümünü veya e-Devlet kapısını kullanarak TAREKS üzerinden başvurusunu yapar. TAREKS başvurusu esnasında gümrük belgelerinden eşyanın durumuna uygun olan biri veya birkaçı ile eşyaya ilişkin fatura veya proforma fatura sisteme yüklenir. Fiili denetime yönlendirilecek ürünler, kullanıcıların TAREKS üzerinden beyan ettiği bilgiler çerçevesinde, risk analizine göre belirlenir. Fiili denetime yönlendirilen ürünler için test raporu ve ithal edilmek istenen ürüne ait fotoğraflar ile Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği kapsamındaki ürünler için ayrıca AB Uygunluk Beyanı, başvuru günü dâhil yirmi iş günü içerisinde elektronik ortamda TAREKS’e yüklenir ve TAREKS’te talep edilmesi halinde sistem tarafından ilave süre verilir. İlgili belgelerin sisteme süresi içerisinde yüklenmemesi halinde başvuru olumsuz olarak sonuçlanır. Tebliğ kapsamındaki denetimler Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılır. Muafiyet ve istisnalar: - A.TR Dolaşım Belgeli olduğu kullanıcı tarafından TAREKS'te beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.
- Risk analizine göre yapılacak değerlendirme sonucunda, A.TR Dolaşım Belgesi ile ithal edilen ürünlerin de fiili denetime yönlendirilmesi mümkündür.
- Geri gelen eşya için TAREKS üzerinden başvuru yapılmaz, Tebliğde belirtilen 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine kaydedilir.
- 2009/15481 sayılı Karar kapsamında gümrük vergilerinden muafen ithal edilen eşyanın ithalatında TAREKS üzerinden başvuru yapılmaz, Tebliğde belirtilen 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine kaydedilir.
Bu Tebliğin hükümleri, Ek-2B'de yer alan maddeler için 01.03.2024 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanacaktır. Bu Tebliğ 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. İlgili Tebliğ ve eklerine ulaşmak için tıklayınız... Saygılarımızla, Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sercan Bahadır |