Skip to Content

No: 30

Tarih: 31/05/2021

Konu:

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki STA Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik yayımlandı.


30 Mayıs 2021 tarihli ve 31496 Sayılı Resmî Gazete’de “Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesinin Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Eki Menşe Protokolünü Değiştiren 15/3/2021 Tarihli ve 2/2021 Sayılı Kararı Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.

  • Bilindiği üzere, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması eki Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokol 14.04.2021 tarihli mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan protokol ile değiştirilmiştir. Söz konusu Yönetmelik ise bu tarihten sonraki işlemleri kapsamaktadır.
  • Söz konusu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren, Birleşik Krallık STA’sı kapsamında teminat uygulaması kaldırılmış olup, 14 Nisan 2021 ve sonrası dönem için de verilmiş teminatların gümrük idaresine başvurularak iade alınması mümkündür.
  • Hiçbir üründe geri ödeme yasağı bulunmamakta olup, STA kapsamında Birleşik Krallık’a yapılan ihracatlarda TEV doğmayacaktır.

İkili menşe kümülasyonu

Anlaşma uyarınca bir Taraf ülke menşeli eşyaya diğer bir Taraf ülkede tercihli tarife uygulanmasında, ürünlerin bu Yönetmelikteki diğer tüm geçerli koşulları karşılaması şartıyla, aşağıda belirtilen ürünler o Taraf ülke menşeli kabul edilir:

- Tamamen o Taraf ülkede elde edilen ürünler.

- Sadece o Taraf ülke menşeli girdilerden o Taraf ülkede üretilen ürünler.

- Yönetmelik EK-2’de belirlenen koşulları karşılamak şartıyla menşeli olmayan girdileri içermek suretiyle o Taraf ülkede üretilen ürünler.

Menşeli olmayan girdiler üzerinde bir Taraf ülkede gerçekleştirilen işçilik veya işlem, ürünün diğer Taraf ülke menşeli olup olmadığının belirlenmesinde dikkate alınacaktır.

Bu durumdaki bir ürün için menşe beyanı düzenlenebilmesi için karşı taraftaki tedarikçiden örneği Yönetmeliğin EK-3’ünde belirtilen tedarikçi beyanı veya menşeli olmayan girdileri yeterince ayrıntılı bir şekilde tanımlayan ve aynı bilgileri içeren eşdeğer bir belge temin edilecektir.

Yönetmeliğe göre Avrupa Birliği menşeli girdiler ile üretilen ürünlerde, A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilen eşya için AB’deki tedarikçisi tarafından düzenlenen ve bir örneği EK-5’te yer alan tedarikçi beyanı kullanılacaktır. Böylece AB menşeli girdiler menşe kazanım hesabında bir kümülasyon gibi dikkate alınabilecektir.

Bu Yönetmelik 14/4/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.


İlgili Yönetmelik'e ulaşmak için tıklayınız…


Yönetmelik eklerine ulaşmak için tıklayınız…

 

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23