Skip to Content

No: 61

Tarih: 17/08/2016

Konu:

Damga Vergisi Kanunu’nda gümrük uygulamalarını ilgilendiren bazı değişiklikler yapıldı.


9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmış olup 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişiklikler arasında gümrük mevzuatına tekabül edenler özetle aşağıdaki gibidir;

1. Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kâğıtlardan, maktu vergiye tabi olanların her bir nüshasının ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshasının damga vergisine tabi olacağı hükmü getirilmiştir.

Bu değişiklikle, nispi vergi hesaplanan kâğıtların (sözleşme gibi) her bir nüshanın ayrı ayrı vergilendirilmesi uygulamasına son verilmiş olup, maktu vergi hesaplanan kâğıtların (konşimento, menşe şahadetnamesi gibi) her nüshasından damga vergisi alınması uygulamasına devam edilmektedir.

2. Damga vergisi istisnalarını içeren ek 2'nci maddeye döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler eklenmiştir.

Buna göre, daha önce Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ (Seri No 1)'de yer alan ve damga vergisi istisnası getirilen işlemler, ihtilafların önlenmesi amacıyla Kanun hükmüne eklenmiş olmaktadır.

Söz konusu Kanun hükmüne göre, Damga Vergisi Kanunu uyarınca, ihracat ve ihracata ilişkin olduğu tevsiki kaydıyla aşağıda sayılan işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar (gümrük idarelerine verilen beyannameler dâhil) damga vergisinden müstesna olacaktır.

a) İhracat karşılığı yapılacak ödemeler (ihracatın finansmanında kullanıldığının tevsiki kaydıyla prefinansman, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu çerçevesinde yapılan ödemelere ilişkin taahhütnameler ile temliknameler ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları ile genel bütçeli idarelere olan borçların mahsubu dâhil).

b) İhracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki.

c) İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar.

ç) Transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması.

d) Tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı.

e) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 131'inci maddesine istinaden ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj malzemesi ithali ile kati ihraç edilen mallara ait ambalaj malzemesinin geçici ihracı ve ithali.

f) Dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat.

g) Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında belgenin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat veya yurt içi alımlar.

ğ) Gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı.

Bu değişiklikler, yayımı tarihinde (9 Ağustos 2016) yürürlüğe girmiştir.

 

 

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır

 

 

Sirküler içeriği hakkında ek bilgi gerektiğinde;

- (212) 408 58 38 numaralı telefondan Yakup Güneş (yakup.gunes@tr.ey.com),

- (212) 408 46 35 numaralı telefondan Evren Kılıç (evren.kilic@tr.ey.com) veya

- (212) 408 59 52 numaralı telefondan Tuğba Aslan (tugba.aslan@tr.ey.com)

ile temasa geçmenizi rica ederiz.

 

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23