Skip to Content

No: 1

Tarih: 04/01/2016

Konu:

01.01.2016 tarihi itibarıyla Global Ticaret uygulamalarında bazı değişiklikler yapıldı.


Gümrük ve dış ticaret mevzuatı ile ilgili 31.12.2015 tarihli muhtelif sayılı Resmi Gazete'ler ile 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren önemli değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikliklerden öne çıkan konular aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

1. "Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden Yararlanacak Ülkeler" listesi yeniden düzenlenmiştir.

Yapılan düzenlemeyle Botsvana, Honduras, Namibya, Nikaragua ve Türkmenistan "Gelişme Yolundaki Ülkeler" ; El Salvador, Kostra Rika, Moldova, Panama ve Peru  "Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler" listesinden çıkartılmıştır. Bu ülkeler ile yapılan ticarette 01.01.2016 tarihi itibari ile Form A Belgesi kullanılamayacaktır.

İthalat rejim kararın ekinde yer alan ülkeler listesinin son hali aşağıda yer almaktadır:

  A. Gelişme Yolundaki Ülkeler (G.Y.Ü.)

Ülkeler

Hariç Sektör(ler)

Ülkeler

Hariç Sektör(ler)

Cook Adaları

 

Marşal Adaları

 

ENDONEZYA

S-1a, S-3, S-6b, S-11b, S-12a, S-16b

NİJERYA

S-8a

Fiji

 

Nauru

 

Fildişi Sahilleri

 

Niue

 

FİLİPİNLER

 

ÖZBEKİSTAN

 

Gana

 

PAKİSTAN

 

HİNDİSTAN

S-5, S-6a, S-6b, S-8a, S-11a, S-17b

SRİ LANKA

 

IRAK

 

Svaziland

 

Kamerun

 

TACİKİSTAN

 

Kenya

 

Tonga

 

KIRGIZİSTAN

 

UKRAYNA

S-17a

Kongo

 

VİETNAM

 

Mikronezya

 

 

 

 

 B. Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler (Ö.T.D.Ü.)

BOLİVYA

PARAGUAY

 

 

CAPE VERDE

 

 

 

GÜRCİSTAN

 

 

 

MOĞOLİSTAN

 

 

 

 

 C. En Az Gelişmiş Ülkeler (E.A.G.Ü.)

Afganistan

Gine

Burma/Myanmar

Çad

Angola

Ekvatoryal Gine

Moritanya

Togo

Bangladeş

Gine-Bissau

Malavi

Timor-Leste

Burkina Faso

Güney Sudan

Mozambik

Tuvalu

Burundi

Haiti

Nijer

Tanzanya

Benin

Kamboçya

Nepal

Uganda

Butan

Kiribati

Ruanda

Vanuatu

Kongo Demokratik Cum.

Komor

Solomon Adaları

Samoa

Orta Afrika Cumhuriyeti

Laos

Sudan

Yemen

Cibuti

Liberya

Sierra Leone

Zambiya

Eritre

Lesotho

Senegal

 

Etiyopya

Madagaskar

Somali

 

Gambiya

Mali

Sao Tome ve Pirincipe

 


2. Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek bazı maddelere ilişkin usul ve esaslarda değişiklikler yapılmıştır.

2016/1 sayılı İthalat Tebliği ile "Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamı"nda bir değişiklik yapılmıştır. 2015/1 Tebliğin Ek-1/A,  Ek-1/B ve Ek-2'de yer alan GTİP ler, yeni düzenleme ile Ek-1 ve Ek-2 olarak iki ayrı listede birleştirilmiştir.

Bu düzenleme ile aşağıda belirtilen çerçevede kullanılmış veya yenileştirilmiş olan eşyanın ithaline izin verilir veya verilmez:

a) Tebliğ Ek-1'de yer alan listede G.T.İ.P'leri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın;

  • Karşısında birim CIF kıymeti belirtilmeyenlerin,
  • Karşısında gösterilen birim CIF kıymetinden daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) haiz olanlarının, 

    ithalatına, İthalat Rejimi Kararının 2 nci ve 7 nci maddesi çerçevesinde izin verilmiştir.
     
  • Ek-1'de yer alan listede G.T.İ.P'leri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın; karşısında gösterilen birim CIF kıymetine (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) eşit veya daha az birim CIF kıymete haiz olanlarının ithalatına izin verilmeyecektir.

b) Tebliğ'in 2 nolu ekteki liste kapsamı kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatında listede belirtilen kurumdan alınan uygunluk yazısı aranacaktır.

Yapılan bu düzenleme ile kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamında bir değişiklik yapılmış ve Ek 1 nolu listede belirtilen birim CIF kıymetine eşit veya daha az birim CIF kıymete haiz olan eşyaların ithaline izin verilmeyeceği düzenlenmiştir. Daha önce bu kapsamda olan eşyaların ithal izni için Ekonomi Bakanlığına başvuru yapılabilmekte idi.

3. KDV Kanunu'ndaki geçici 17. maddenin süresi uzatılmıştır.

01.01.2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6655 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile KDV Kanunu'nun 17. maddesi 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Yeni düzenleme ile geçici madde aşağıdaki gibidir:

"Geçici Madde 17- Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31.12.2020 tarihine kadar tesliminde Katma Değer Vergisi Kanununun 11'inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendi hükümlerine göre, bölgeler, sektörler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir."

 4. Katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve tütün fonu tutarında değişiklikler yapılmıştır.

01.01.2016 tarihli Resmî Gazete'de 2015/8353 sayılı Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının, Özel Tüketim Vergisi Oran ve Tutarlarının ve Tütün Fonu Tutarlarının Belirlenmesi Hakkında Karar yayınlanmıştır. 

Söz konusu Karar'da özet ile;

a) Aşağıda belirtilen eşyalar 2007/13033 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (II) sayılı listesinden çıkartılıp (I) sayılı listeye eklenmiş ve böylece bu ürünlerin KDV oranı % 1'e düşürülmüştür.

"Küspe (21/12/2015 tarihli ve 2015/8320 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin 2303.10 pozisyonunda yer alan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 pozisyonunda yer alan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil)"

Diğer taraftan "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ile gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi" de (I) sayılı listeye eklenerek KDV oranı % 18'den % 1'e düşürülmüştür.

b) Cep telefonu için alınan asgari ÖTV tutarı 120 TL'den 160 TL'ye çıkarılmıştır.

c) Yabancı tütün ile yurt içinde harmanlanmış ve imal edilmiş (blended) sigaraların bünyesine giren yabancı tütünün ithali sırasında CİF bedel üzerinden 900 $/ton şeklinde alınan tütün fonu, 600 $/ton'a indirilmiştir.

5. "Ürün Güvenliği ve Denetim Tebliğlerinde yapılan değişiklik ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Karar'ın 112'nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın ithalatında TAREKS muafiyetinden yararlanılacağı düzenlenmiştir.

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır

 

 

 

Sirküler içeriği hakkında ek bilgi gerektiğinde;

- (212) 408 53 68 numaralı telefondan Sercan Bahadır (sercan.bahadir@tr.ey.com) veya

- (212) 408 58 38 numaralı telefondan Yakup Güneş (yakup.gunes@tr.ey.com)

ile temasa geçmenizi rica ederiz.






Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23