No: 3

Tarih: 04/03/2022

Konu:

2010/4 Sayılı Tebliğ Güncellendi: Ciro Eşikleri & Öldürücü Devralmalar


Ciro Eşikleri Artırıldı

Resmî gazetede bugün yayımlanan tebliğ ile 2010/4 sayılı “Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ”de önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden ilki yaklaşık 10 yıldır değiştirilmeyen ciro eşiklerinin güncellenmesi oldu. Tebliğ’in 7. maddesi izne tabi işlemlerin koşullarını belirliyor. İşlem taraflarından en az ikisinin Türkiye cirolarının ayrı ayrı 30.000.000 TL’yi ve işlem taraflarının Türkiye ciroları toplamının 100.000.000 TL’yi aşmasını düzenleyen kuraldaki eşikler sırasıyla 250.000.000 TL ve 750.000.000 TL olarak güncellendi. Diğer kuraldaki 30.000.000 TL eşiği de 250.000.000 TL’ye yükseltilirken, işlem taraflarından en az birinin dünya cirosu için 500.000.000 TL olan eşik ise altı kat artırılarak 3.000.000.000 TL’ye çıkarıldı. 2013 ila 2020 yılları arasında en çok 223 yoğunlaşma işlemini inceleyen Kurul’un 2021 yılında incelediği işlem sayısının 309’a çıkması ve ekonomik koşullarda yaşanan gelişmeler bu kararı almasında etkili olmuş olabilir. Dolayısıyla, yeni eşiklerle birlikte Kurul’a yapılacak bildirim sayısının ve iş yükünün azalmasını beklemek mümkün.

Bununla birlikte, Kurum’a yapılan başvurularda kullanılan bildirim formunda da bazı değişiklikler göze çarpıyor. Biraz daha görselleştirilen formda en dikkat çeken değişiklik ise etkilenen pazar tanımında yapılan değişiklik. Eski halinde işlem taraflarının faaliyetleri Türkiye’de örtüşmese bile dünya ölçeğinde yatay ya da dikey ilişki içerisinde olması etkilenen pazar tanımı yapılmasına yetiyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte etkilenen pazarın ortaya çıkması için işlem taraflarının faaliyetlerinin Türkiye’de örtüşmesi bekleniyor.

Öldürücü Devralmalar Eşiklere Tabi Değil

2010/4 sayılı Tebliğ’de yapılan diğer önemli değişiklik öldürücü devralmalara yönelik. Genellikle teknoloji alanında ortaya çıkan, halihazırda büyük bir şirketin belki de yeni kurulmuş potansiyel rakibini satın alıp kendisini gelecekteki muhtemel rekabetten korumasına öldürücü devralmalar denilmektedir. Bu tür işlemlerde, çoğu zaman yeni kurulmuş start-up niteliğindeki şirketin cirosu görece düşük olduğundan (veya hiç olmadığından), bildirim kurallarına tabi olmadan işlem tamamlanabiliyordu. Google, Meta, Microsoft, Amazon gibi dev şirketlerin son on yılda rekabet otoritelerinin denetimine takılmadan yaptığı devralmalarla mevcut konumlarını güçlendirdiği farkına varıldıktan sonra bildirim kurallarında değişiklikler yapılmaya başlanmıştı. Almanya ve Avusturya’da bu tür işlemler için ciro eşiğine alternatif olarak işlem değeri eşiği getirildi; Birleşik Krallık’ta bu işlemleri izleyen yeni bir birim kuruldu.

Rekabet Kurulu da bu gelişmelere paralel olarak bir adım attı. Buna göre Türkiye’de faaliyet gösteren veya ar-ge faaliyeti olan ya da Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunan teknoloji teşebbüslerinin devralınmasına ilişkin işlemlerde 250.000.000 TL eşikleri aranmayacak. Tebliğde “teknoloji teşebbüsleri” dijital platformlar, yazılım ve oyun yazılımı, finansal teknolojiler, biyoteknoloji, farmakoloji, tarım kimyasalları ve sağlık teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren teşebbüsleri veya bunlara ilişkin varlıkları olarak tanımlanıyor. Bu türden işlemlerde inceleme ve değerlendirmenin nasıl yapılacağına dair yol gösteren bir Kurul kararı henüz yok. Ancak, Kurul’un bu konuda yoğunlaşma kılavuzlarını güncellediği ve genel ilkelere yer verdiği görülüyor.

Bu iki önemli değişiklik dışında yeni tebliğ ile başvuruların e-devlet üzerinden elektronik ortamda yapılmasına imkân sağlayacak düzenleme yapılmıştır. Yine geçtiğimiz yıl Kanunun 7. maddesinde yapılan etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuran işlemlerin yasaklanacağına dair düzenlemenin tebliğe yansıtıldığı görülüyor. 2010/4 sayılı Tebliğ’de yapılan bu önemli değişikler 04.05.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erkan Baykuş


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Av. Mehmet Küçükkaya
mehmet.kucukkaya@tr.ey.com
(212) 315 30 00

Cihan Bilaçlı
cihan.bilacli@tr.ey.com
(212) 315 30 00