Skip to Content

No: 17

Tarih: 09/03/2022

Konu:

Muhtelif ülkelerce Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve ticaret kısıtlamaları.


Bilindiği üzere, Ukrayna’da yaşanan olaylar neticesinde başta AB ve ABD olmak üzere ülkeler ve ülke grupları Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır. Aşağıda Rusya’ya uygulanan başlıca ticaret kısıtlamalarına yer verilmiştir.

Yaptırım listeleri, uluslararası durumdaki değişikliklere yanıt olarak dinamik olarak gözden geçirilmekte ve güncellenmektedir. Birçok yaptırımın ithalatçı firmaların uluslararası operasyonlarını ve lojistik tedarik zincirlerini etkileyebileceğini ve bu nedenle gelişmeleri takip etmeye devam ettiğimizi ve herhangi bir değişiklikten sizi haberdar edeceğimizi belirtmek isteriz.

1. ABD

ABD, başta savunma, havacılık ve denizcilik sektörleri (örneğin, yarı iletkenler, mikro elektronik, telekomünikasyon ürünleri, lazerler, sensörler, navigasyon ekipmanları, havacılık elektronik sistemlerine ait ekipmanlar, deniz ekipmanı ve uçak bileşenleri) ile bağlantılı olanlar olmak üzere gelişmiş teknolojilerin Rusya'ya ihracatı için yeni lisans gereklilikleri oluşturduğunu duyurdu. İhracatçılardan gelen çoğu lisans başvurusuna bir gözden geçirme politikası uygulanacak, istisnai durumlarda ihracat onayları verilecektir (örneğin, sivil telekomünikasyon altyapısı için; sivil uçuşların veya deniz güvenliğinin sağlanması, insani ihtiyaçların karşılanması, hükümetler arası faaliyetleri etkinleştirme ve Rusya'daki ortak ülke şirketlerinin belirli operasyonlarını destekleme).

Ek olarak ABD hükümeti, ABD menşeli yazılım veya ekipman kullanılarak ABD dışında üretilen teknolojinin ihracatına ilişkin kısıtlamalar getirmiştir (Doğrudan Yabancı Ürün Kuralları, FDP).

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre, ihracat kontrol yaptırımları bu zamana kadar tek bir devlete uygulanan en büyük yaptırımdır.

Yaptırımlar 24 Şubat 2022'de yürürlüğe girmiştir. Ancak ilgili doküman 3 Mart 2022'de resmi olarak yayımlanmıştır.

2. Japonya

Japonya da askeri amaçlarla kullanılabilecek mal ve teknolojilerin (çift kullanımlı ürünler) Rusya'ya ihracatı için lisans gerekliliklerini sıkılaştırdığını duyurdu. Örneğin, birden fazla ihracat için ihracat lisansları artık Rusya'ya yapılan tedarikler için mevcut olmayacak.

İlgili yasal belge 26 Şubat 2022'de Japonca olarak yayınlanmıştır. 5 Mart 2022'de yürürlüğe girmiştir.

3. Kanada

24 Şubat 2022'de Kanada hükümeti Rusya'ya yaptırımların uygulandığını duyurdu. Kanada özellikle kontrollü ürünler ve teknolojinin Rusya'ya ihracatı için izinlerini durdurdu ve 24 Şubat 2022'den önce verilen izinleri iptal etti. Ancak yaptırımlar, tıbbi malzeme ve insani ihtiyaçlarla ilgili ihracat izinlerini etkilemeyecek (duruma göre değerlendirilecek).

4. Güney Kore

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlara katılacağını duyurdu. Özellikle stratejik öğelere (çift kullanımlı ürünler) yaptırım uygulanacaktır. İlgili yasal belge henüz yayımlanmamıştır.

5. Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Konseyi, enerji ve havacılık sektörlerine yönelik ticaret kısıtlamalarının yanı sıra çoğu çift kullanımlı ürünün ve belirli yarı iletkenlerin ve son teknolojilerin Avrupa Birliği ülkelerinden Rusya’ya ihraç edilmesinin yasaklanması da dahil olmak üzere bir yaptırım paketini kabul etti.

Kısıtlayıcı önlemlerin tam listesi, 2014 yılında yaptırımlar listesini onaylayan 833/2014 Sayılı (AB) Düzenlemeyi değiştiren 2022/328 (AB) Konsey Tüzüğü'nde sunulmaktadır.

Yaptırımlar 26 Şubat 2022'de yürürlüğe girmiştir.

6. Birleşik Krallık

Birleşik Krallık, telekomünikasyon ve havacılık sektörleri için tüm çift kullanımlı ürünlerin yanı sıra bir dizi üst düzey ve kritik teknolojik ekipman ve bileşenlerin Rusya'ya ihracatının yasaklanmasını içerecek ticaret kısıtlamaları uygulayacak.

Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanı, tüm Birleşik Krallık limanlarına, "herhangi bir Rus bayraklı, kayıtlı, sahip olunan, kontrol edilen, kiralanan veya işletilen gemilere" erişim sağlamamalarını isteyen bir yazı yayımladı.

 

Saygılarımızla,
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Sercan Bahadır


Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
 Baskıya yolla

Başa Dön

İletişim:

Yakup Güneş
yakup.gunes@tr.ey.com
(212) 408 58 38

Evren Kılıç
evren.kilic@tr.ey.com
(212) 408 46 35

Selçuk Özdamar
selcuk.ozdamar@tr.ey.com

(212) 408 59 16

Aynur Çürgüç Kumcuoğlu
aynur.curguc@tr.ey.com

(212) 408 51 33

Gözde Küçükçelebi
gozde.kucukcelebi@tr.ey.com

(212) 408 47 61

Aret Kutlu
aret.kutlu@tr.ey.com

(212) 408 53 23