No: 4

Tarih: 02/01/2018

Konu:

Ön ödemeli hatlara yapılan yüklemelerde ÖİV matrahı ve FATİH projesi kapsamında ÖİV istisnası hakkında açıklamalar yapıldı.


Özet: 31 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 16 seri numaralı Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği’nde; 7061 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelere ilişkin olarak; ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlarda ÖİV matrahı ve FATİH Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde ÖİV istisnası konularında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarında, ÖİV matrahı ile KDV matrahının aynı olması gerekmektedir.

- 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan elektronik haberleşme hizmeti alımlarında uygulanmak üzere; proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetleri ÖİV'den müstesnadır.

Bu kapsamda verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

Tebliğ’in; ÖİV matrahına ilişkin düzenlemesi 1 Ocak 2018 tarihinde, FATİH Projesinde istisna uygulamasına ilişkin düzenlemesi ise 31 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı Kanun ile özel iletişim vergisiyle (ÖİV) ilgili yapılan düzenlemelerin açıklandığı 16 seri numaralı Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği, 31 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Tebliğ’de; ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlarda ÖİV matrahı ile FATİH Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde ÖİV istisnası konularında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlarda ÖİV matrahı

Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.6.) bölümünde, bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin özel matrah şekline göre vergilendirileceği, bu kapsamda, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde mobil elektronik haberleşme işletmecileri ve sabit telefon işletmecileri tarafından ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edileceği belirtilmiştir.

Gider Vergileri Kanunu’nun “Özel iletişim vergisi” başlıklı 39. maddesinin dördüncü fıkrasında, ÖİV'nin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıdaki mevzuat kapsamında mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarında, ÖİV matrahı ile KDV matrahının aynı olması gerekmektedir.

Örnek:

Mobil elektronik haberleşme işletmecisi (K) A.Ş. ön ödemeli hatta yükleme yapılmak üzere, distribütörü (Z) A.Ş.’ye aboneye nihai satış bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarını KDV (% 18) ve özel iletişim vergisi (% 7,5) hariç 95,00 TL’ye satmıştır. Bu durumda işleme ilişkin ÖİV aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

 

Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)  :                                   125,50 TL

ÖİV Matrahı [Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)/

(100 + KDV Oranı + ÖİV Oranı)*100]           :                                    100,00 TL

Hesaplanan ÖİV (ÖİV Matrahı * ÖİV Oranı/100):                                  7,50 TL

 

Ön ödemeli hatlarla ilgili yukarıdaki düzenlemeler 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

FATİH Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde istisna uygulaması

7061 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’na eklenen geçici 38. maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre, 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan elektronik haberleşme hizmeti alımlarında uygulanmak üzere;

- Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetlerinin ÖİV'den müstesna olduğu,

- Bu kapsamda verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirileceği,

- İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edileceği,

- Maliye Bakanlığının istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu,

hükme bağlanmıştır.

Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca sirkülerimiz ekinde (EK 1) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki abonelik hizmetini sunacak olan mobil elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir.

Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamında tesis edilecek aboneliklere ilişkin numaralar itibariyle bu numaraların tahsis edileceği kişilerin; adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, statüsü (öğrenci, öğretmen, idari görevli gibi) ve eğitim/öğretim gördüğü veya görevli olduğu okulun adını gösteren bir liste de eklenir. Bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası, ilk abonelik tesisinin yapıldığı tarihten itibaren bu belgeye istinaden uygulanır ve ayrıca bir belge aranmaz.

Gerek ilk tesiste gerekse ilk tesise konu aboneliklere verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası uygulanabilmesi için, abone hattının münhasıran Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olması gerekir. Hattın genel kullanıma (genel internet erişimine ve/veya ses ve/veya SMS/MMS kullanımına) açılması halinde, hattın genel kullanıma açıldığı tarihte geçerli olan tutar üzerinden ilk tesis maktu ÖİV tahsil edilir ve genel kullanıma geçilen tarihten itibaren internet kullanımına ilişkin istisna uygulamasına son verilir. Söz konusu aboneliklerin herhangi bir nedenle (öğrencinin mezuniyeti, öğretmenin emekliye ayrılması gibi) Proje kapsamı dışına çıkması halinde, gerekli bilgiler Milli Eğitim Bakanlığınca Proje yüklenicisine/hizmeti sunan mobil elektronik haberleşme işletmecisine yazıyla bildirilir. Bu durumda, hattın kullanıma kapatılması koşuluyla, ilk tesiste alınmayan maktu ÖİV aranmaz.

Proje bileşenlerine ilişkin verilen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca sirkülerimiz ekinde (EK 2) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetini sunacak olan elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir. Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetlerinin niteliği, miktarı, süresi, tutarı ve verildiği yeri gösteren bir liste de eklenir.

Proje yüklenicisi ÖİV mükellefleri bu belgelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde ÖİV hesaplamaz. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde elektronik haberleşme işletmecileri, anılan Bakanlığa aktarılmak üzere proje yüklenicisine düzenlenecek faturalarda ÖİV hesaplamaz.

İstisna kapsamında işlem tesis eden elektronik haberleşme işletmecileri istisna belgesi ve eki listeyi Vergi Usul Kanunu’nun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklar.

Proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen ÖİV mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen ÖİV, talepleri halinde, 18 Kasım 2005 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği Seri No:1’in üçüncü bölümünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, istisna kapsamında hizmet ifasında bulunan ÖİV mükellefi elektronik haberleşme işletmecilerine iade edilir.

FATİH projesiyle ilgili yukarıdaki düzenlemeler 31 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Ender İnelli
ender.inelli@tr.ey.com
(212) 408 58 75