No: 136

Tarih: 27/12/2017

Konu:

7061 sayılı Kanun’un; engelli ÖTV istisnası ve FATİH projesi ÖTV istisnasına ilişkin hükümleri hakkında açıklamalar yapıldı.


Özet: 27 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3 seri numaralı “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Tebliğ” ile 7061 sayılı Kanun ile engellilerin 5 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’siz binek otomobil alabilmelerine ilişkin hükümde yapılan değişiklikler açıklanmıştır. Tebliğ 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Aynı günkü Resmi Gazete’de yayımlanan 1 seri numaralı “Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”le ise yine 7061 sayılı Kanun’la getirilmiş olan, FATİH Projesi kapsamına giren malların Milli Eğitim Bakanlığına tesliminde ÖTV istisnasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 694 sayılı KHK’nın 131. maddesiyle, ÖTV Kanunu’na ekli (IV) sayılı listedeki 9302.00 ve 93.03 tarife pozisyonunda yer alan malların (çeşitli silahlar) Adalet Bakanlığı’na teslimi ÖTV istisnası kapsamına alınmıştı. 1 seri numaralı Tebliğ’le bu değişiklik Tebliğ metnine eklenmiştir.

1 seri numaralı Tebliğ yayım tarihinde (27 Aralık 2017) yürürlüğe girmiştir.


5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı Kanun ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştı.

Engellilerin binek otomobili alışlarında ÖTV istisnası

7061 sayılı Kanun’un 72. maddesiyle, engelliler tarafından 5 yılda bir kereye mahsus olmak üzere ÖTV’siz alınabilen binek otomobillere ilişkin iki temel değişiklik yapılmıştır. Bunlardan ilki; daha önce engelliler tarafından motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşan binek otomobillerin alımında istisnadan yararlanılamazken, 7061 sayılı Kanun’la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. Yapılan değişiklikle bunun yerine istisnadan yararlanılabilecek binek otomobilleri için parasal bir sınır getirilmiştir. Buna göre 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren engelliler tarafından söz konusu istisna hükmü kapsamında bedeli 200.000 TL’yi aşmayan binek otomobilleri ÖTV’siz alınabilecektir. Bedel tabiri; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil toplam fiyatı ifade etmektedir.

27 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği”nde söz konusu yasa değişikliğine ilişkin aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir:

“MADDE 1 – 18/4/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin;

a) (II/C/1.2.1) ve (II/C/1.3) bölümlerinin birinci paragraflarında yer alan  “1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip” ibareleri “motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 200.000 TL’nin altında olan” şeklinde değiştirilmiştir.

b) (II/C/1.5) bölümünün dokuzuncu paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“ÖTV Kanununun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri kapsamında iktisap edilebilecek aynı Kanuna ekli 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan taşıtlara ilişkin bedelin üst sınırı, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin (II/C/5.1) bölümünün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesinin (12) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşya gümrük vergilerinden muaftır. Ancak,  Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan parantez içi hükümle, aynı Kanuna ekli 87.03 G.T.İ.P. numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan taşıtlardan, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi (söz konusu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır) aşanlar ithalat istisnasından hariç tutulmuştur. Buna göre, bu istisna kapsamında, bedeli söz konusu tutarın altında olan taşıtların iktisap edilmesi mümkündür. Gümrüklenmiş değeri, bu şekilde belirlenen tutarı aşan taşıt ithal etmek isteyen malul veya engellilerce, ilgili gümrük idaresine özel tüketim vergisinin beyan edilip ödenmesi gerekir.”

MADDE 3 – Bu Tebliğ 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.”
 

“FATİH” Projesi kapsamında teslim ve ithalatlarda ÖTV istisnası

7061 sayılı Kanun’un 44. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’na geçici 38. madde eklenmiştir. Bu hükümle, Kanun’un yayım tarihinden (5 Aralık 2017) itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan mal alımlarında uygulanmak üzere; proje bileşenlerine ilişkin olarak ÖTV Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede yer alan malların, Milli Eğitim Bakanlığına ya da proje yüklenicisine teslimi veya bunlar tarafından ithali özel tüketim vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

27 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile “Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği”nin 2. maddesinde söz konusu yasa hükmüne ilişkin aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir:

“MADDE 2 – Aynı Tebliğin “VI- ÇEŞİTLİ HUSUSLAR” başlıklı kısmında yer alan “Ç- YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN TEBLİĞLER” başlıklı bölümden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiş ve takip eden bölüm buna göre teselsül ettirilmiştir.

D- FIRSATLARI ARTIRMA VE TEKNOLOJİYİ İYİLEŞTİRME HAREKETİ (FATİH) PROJESİ KAPSAMINA GİREN MALLARIN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA TESLİMİNDE ÖTV İSTİSNASI

1. Kapsam

28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 44 üncü maddesi ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen geçici 38 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendine göre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan mal alımlarında uygulanmak üzere, proje bileşenlerine ilişkin olarak 4760 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan malların, Milli Eğitim Bakanlığına ya da proje yüklenicisine teslimi veya bunlar tarafından ithali özel tüketim vergisinden müstesnadır.

2. İstisna Uygulaması

İstisna, FATİH Projesi kapsamında proje bileşenlerine ilişkin 5/12/2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı ya da Proje yüklenicisinin ÖTV mükelleflerinden aldıkları ya da bunlar tarafından ithal edilen mallar için uygulanır.

İstisna uygulaması kapsamındaki malları Milli Eğitim Bakanlığına ya da Proje yüklenicine teslim eden mükellefler ya da gümrük idaresince, söz konusu malların FATİH Projesi kapsamında kullanılacağına dair Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen onaylı bir belge/yazı istenir ve bu belgeye/yazıya istinaden ÖTV uygulanmaksızın işlem yapılır.

Teslimin proje yüklenicisine yapılması ya da ithalatın proje yüklenicisi tarafından yapılması halinde, Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen belgede ayrıca proje yüklenicisine ait bilgilere (adı/soyadı veya unvanı, vergi kimlik numarası, sözleşme tarihi) de yer verilir. Düzenlenecek belgeye ayrıca istisna kapsamındaki malların nitelik, miktar ve tutarını gösteren onaylı bir liste eklenir.

ÖTV mükelleflerince, istisna kapsamında teslim edilen mallara ait bilgiler ile bedeli, teslim tarihi ve alıcıya ait bilgilerin yer aldığı ve yanına kaşe tatbik edilerek imzalanan söz konusu belgenin/yazının bir fotokopisi, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri gereğince muhafaza edilir ve talep edilmesi halinde ibraz edilir.

ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki teslimlerinde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez,  ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada  “KDV Kanununun Geçici 38 inci Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı …… TL’dir.” şerhi ile gösterir.

İstisna kapsamında yapılan teslimler, ÖTV Beyannamesinin “İstisnalar ve İndirimler” bölümünün “İstisnalar” tablosundaki istisna türü listesinden “FATİH Projesi Kapsamında Yapılan Teslimlerde İstisna” seçilerek beyan edilir. ÖTV mükelleflerince ayrıca, beyannamenin “Ekler” bölümünde yer alan “FATİH Projesi Kapsamında Yapılan Teslimlerde İstisna” tablosuna, istisna kapsamında yapılan teslime ilişkin faturaya ait bilgiler ve Gelir İdaresi Başkanlığınca istenebilecek diğer bilgiler girilir.

Bu kapsamda istisna uygulanan teslimlere ilişkin olarak, istisnadan yararlanan kurum belgesi/yazısı ile faturanın aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi Tebliğin (IV/C/3) bölümünde belirtilen süre içerisinde bir dilekçe ekinde vergi dairesine ibraz edilir.”

MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.”


Adalet Bakanlığı’na yapılan teslim ve hizmetlerde ÖTV istisnası

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’nun “Diğer istisnalar” başlıklı 7. maddesinin 1. fıkrasının (4) numaralı bendi uyarınca, Kanun’a ekli (IV) sayılı listedeki 9302.00 ve 93.03 tarife pozisyonunda yer alan malların (çeşitli silahlar); Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne yapılan teslimleri ÖTV’den istisnadır.

25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 694 sayılı KHK’nın 131. maddesiyle, söz konusu istisna hükmüne “Milli Savunma Bakanlığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “Adalet Bakanlığı” da eklenmiştir.

27 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile “Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği”nin 1. maddesiyle söz konusu değişikliğin Tebliğ metnine eklendiği görülmektedir.

 


Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

 

 

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Nusrettin Yener
nusrettin.yener@tr.ey.com
(212) 408 51 70