No: 75

Tarih: 22/06/2017

Konu:

7 Haziran 2017’de Paris’te gerçekleştirilen imza töreninde Türkiye “Çok Taraflı Anlaşma”ya imza attı.


Özet: Matrah Aşındırması ve Kâr Aktarımı (Base Erosion and Profit Shifting-BEPS) 15 Numaralı Eylem Planı uyarınca, metni 24 Kasım 2016 tarihinde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan “Çok Taraflı Anlaşma” (Multilateral Instrument - MLI) 7 Haziran 2017’de Paris’te gerçekleştirilen imza töreninde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 68 ülke tarafından imzalandı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve G20 ülkeleri dahil gelişmiş ve gelişmekte olan 100’den fazla ülkenin müzakerelere katılımıyla sonuçlandırılan Çok Taraflı Anlaşma, 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla imzaya açılmış ve imza töreni 7 Haziran 2017’de Paris’te düzenlenmiştir.

BEPS Raporu’nda yer alan Eylem Planı’nın uygulanabilmesi, Model Anlaşma metinleri ve bu anlaşmalara dayanarak imzalanmış olan iki taraflı anlaşmaların da yenilenmesini gerektirebilecektir. Bu nedenle, 15 numaralı Eylem Planı ile uygulamada olan iki taraflı vergi anlaşmalarının, matrah aşındırması ve kâr aktarımının önlenebilmesi için düzenlenen çok taraflı bir anlaşmanın geliştirilmesi yoluyla yenilenmesi öngörülmüştür.

BEPS 15 numaralı Eylem Planı’nın bir parçası olarak geliştirilen Çok Taraflı Anlaşma iki taraflı vergi anlaşmalarının her birinin tekrar görüşmeye tabi olmaksızın, imzalayan tüm ülkeler nezdinde vergi anlaşmalarıyla ortaya koyulacak tedbirlerin uygulanabilir olmasını sağlayacaktır.

Bununla birlikte, Çok Taraflı Anlaşma’nın kapsama alınan vergi anlaşmaları (Covered Tax Agreements) ve özel hükümlerini kapsayarak genel hükümlerle kurgulanmasının zorlukları olsa da; taraf ülkelere, gereklilik esasına dayanarak ihtiyaç duydukları kısımları uygulama konusunda esneklik sağlamaktadır. Bu doğrultuda, Anlaşma’nın 28. maddesinde taraf ülkelerin çekince koymasına açıkça izin verilmiş bulunan bazı hükümler belirtilmiş; ancak Anlaşma’nın bu hükümler dışındaki kısımlarına çekince koyulamayacağı yine aynı maddede öngörülmüştür.

Anlaşma genel olarak hibrit enstrümanların ve vergi anlaşmalarının kötüye kullanılmasının önlenmesi ile işyeri teşkili yaratan durumlardan kaçınmanın önüne geçilmesine ilişkin hükümlerden oluşmaktadır. Ayrıca uyuşmazlık çözümü ve tahkime dair düzenlemeler de öngörülmektedir.

Türkiye'nin Çok Taraflı Anlaşma’ya koyduğu çekinceler ve anlaşma uyarınca yaptığı bildirimler uyarınca, Türkiye çifte mukimlik, temettü gelirlerinin vergilemesi, değerini esas olarak şirket bünyesinde bulundurulan taşınmazlardan alan kurum hisselerinin elden çıkarılması sonucu elde edilen değer artış kazançları, sözleşmelerin ayrıştırılması, mütekabil düzenlemeler gibi hükümlerle ilgili çekincelerini belirtmiştir.

Belirtilen çekincelerin yanı sıra, Çok Taraflı Anlaşma uyarınca yapılması gereken bildirimler de Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş, kapsama alınacak vergi anlaşmalarının listesi sunulmuştur. Çok Taraflı Anlaşma uyarınca uygulanmasında taraf devletlere seçenekli yapıların sunulduğu hükümler için de hangi kuralların tercih edildiği yine Türkiye tarafından bildirilmiştir.

Türkiye’nin de 7 Haziran’da imza attığı bu Anlaşma, henüz Türkiye tarafından onaylanmamış olup; temsilciler tarafından Türkiye Cumhuriyeti adına imzalanan Anlaşma’nın, TBMM’ye sunulabilmek üzere bir kanun tasarısı halini alması beklenmektedir.

Anlaşma’nın 34. maddesi uyarınca Anlaşma’nın yürürlüğe girdiği tarih ise tarafların Anlaşma’yı onaylamasının ardından geçen üç aylık sürenin sona erdiği ayı takip eden ayın ilk günü olacaktır.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Ateş Konca

 

 




Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Ateş Konca
(ates.konca@tr.ey.com)
(212) 408 58 72 
 


Elif Akkaranfil
(elif.akkaranfil@tr.ey.com)
(212) 408 58 72