No: 66

Tarih: 24/05/2017

Konu:

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamında bulunan şirket, şube ve irtibat bürolarının bildirim yükümlülükleri.


Özet: “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği”nin 5 ve 8. maddelerinde, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamındaki şirket ve şubeler ile irtibat büroları ve Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler tarafından yapılacak bildirimler hakkında açıklamalar yer almaktadır. Buna göre;

- 4875 Sayılı Kanun kapsamına giren şirket ve şubelerin, sermayelerine ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri, yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne bildirmeleri gerekmektedir.

- İrtibat bürolarının da her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında Ekonomi Bakanlığına bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

Bu bildirimi yapmayan irtibat bürolarının, süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilir.



4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun 2. maddesinde yabancı yatırımcının tanımı yapılmıştır. Buna göre yabancı yatırımcı; Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım yapan,

a. Yabancı ülkelerin vatandaşlığına sahip olan gerçek kişiler ile yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarını,

b. Yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişileri ve uluslararası kuruluşları,

ifade etmektedir.

Sözü geçen Kanun'un 5. maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden hazırlanan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği" 20 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Daha sonra Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 3 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile bu Yönetmelik'te bazı değişiklikler yapılmıştır.

Değişik Yönetmelik'in 5. maddesinde Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamındaki şirket ve şubeler ile Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler tarafından yapılacak bildirimler hakkında aşağıdaki açıklamalar yapılmaktadır:

1. 4875 Sayılı Kanun kapsamına giren şirket ve şubeler tarafından yapılacak bildirimler

Bu şirket ve şubeler;

a. Sermayelerine ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri Yönetmeliğin 1 numaralı ekinde yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu" çerçevesinde yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar,

b. Sermaye hesabına yapılan ödemelere ilişkin bilgileri Yönetmeliğin 2 numaralı ekinde yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu" çerçevesinde, ödemeyi takip eden 1 ay içinde,

c. Mevcut yerli veya yabancı ortakların kendi aralarındaki veya şirket dışındaki herhangi bir yerli veya yabancı yatırımcıya yaptıkları hisse devirlerine ilişkin bilgileri Yönetmeliğin 3 numaralı ekinde yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde,

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

2. 4875 Sayılı Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler tarafından yapılacak bildirimler

Bu şirketler;

a. Şirkete yabancı bir yatırımcının iştirak etmesi veya

b. Şirketin yaptığı sermaye artışına şirket dışındaki bir yabancı yatırımcının iştirak etmesi suretiyle,

hisse devrinin gerçekleşmesi ve şirketin Kanun kapsamına girmesi halinde, hisse devirlerine ilişkin bilgileri Yönetmeliğin 3 numaralı ekinde yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

3. İrtibat büroları tarafından yapılacak bildirimler

Yönetmeliğin 6. maddesinde Ekonomi Bakanlığının, yabancı ülke kanunlarına göre kurulmuş şirketlere, Türkiye'de ticari faaliyette bulunmamak kaydıyla irtibat bürosu açma izni vermeye ve bu izinlerin süresini uzatmaya yetkili olduğu hükmü yer almaktadır. 8. maddede ise irtibat bürolarının işleyişleri ile yapmak zorunda oldukları bildirimler hakkında bilgiler yer almaktadır.

Buna göre kuruluş izni alan irtibat bürolarının, vergi dairesine kayıt belgesinin ve büro ile ilgili kira sözleşmesinin bir örneğini en geç 1 ay içinde Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne (Genel Müdürlük) göndermeleri gerekmektedir. Bürolar adres, büro yetkilisi/yetkilileri veya yabancı şirketin unvan değişikliklerini, değişikliğin gerçekleşmesinden itibaren en geç 1 ay içinde, yeni adresi gösterir kira sözleşmesi, yeni atanan kişiye ilişkin yetki belgesi ya da yabancı şirketin unvan değişikliğine ilişkin belge/belgeler ile birlikte Genel Müdürlüğe bildirirler.

İrtibat bürolarının, her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, Yönetmeliğin 4 numaralı ekinde yer alan "İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu"nu ve ekli belgelerini Ekonomi Bakanlığına göndermeleri gerekmektedir. Bu formu ve ekli belgelerini göndermeyen irtibat bürolarının, süre uzatma talepleri değerlendirmeye alınmaz. Faaliyet izinleri de resen iptal edilebilir.

İrtibat bürolarının faaliyetlerini sona erdirmesi durumunda ise kapatma işlemi için, ilgili vergi dairesinden alınacak iş bırakma yoklama fişinin Genel Müdürlüğe gönderilmesi gerekmektedir. Bürolar, kapanış ve tasfiye sonucunda oluşan bakiye haricinde, transfer talebinde bulunamazlar.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Başar Özbilen
basar.ozbilen@tr.ey.com
(212) 408 52 27