No: 64

Tarih: 24/05/2017

Konu:

7018 sayılı kanun ile “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” 20 Mayıs 2017’de Resmi Gazete’de yayımlandı.


Özet: Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinde değişiklik yapan ve 1 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe giren Protokol hükümleri ile değiştirilen metnin ardından Türkiye Cumhuriyeti adına 3 Kasım 2011 tarihinde imzalanan Sözleşme’nin onaylanması 7018 Sayılı Kanun ile uygun bulunmuştur. 



Artan vergi kayıplarının ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi, mükellef haklarının gözetilmesi suretiyle her çeşit idari yardımlaşma yönteminin geliştirilmesi gibi amaçlarla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Konseyi'nin öncülüğünde "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" ("Sözleşme") 1988 yılında geliştirilmiş ve 2010 senesinde de sözleşmeye ilişkin bir Protokol hazırlanmıştır.

Çok taraflı bir anlaşma olan "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" 3 Kasım 2011 tarihinde Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen G-20 ülkeleri Liderler Zirvesi sırasında Türkiye Cumhuriyeti tarafından da imzalanmıştır. Hâlihazırda 111 ülke tarafından imzalanmış olan Sözleşme, 3 Mayıs 2017 tarihinde 7018 sayılı "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" olarak TBMM'de kabul edilmiştir. Söz konusu Sözleşmenin uygun bulunduğuna ilişkin Kanun 20 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Sözleşme'de yer alan, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek için Sözleşme'ye taraf ülkeler arasında öngörülen kapsamlı işbirliği yöntemleri arasında bilgi değişimi, eşzamanlı vergi incelemeleri, yurt dışı vergi incelemeleri, tahsilatta yardımlaşma ve tebligat konuları yer almaktadır. Bunun da ötesinde, idari yardımlaşma taraf ülkelerin mukim ve vatandaşları ile sınırlı tutulmamış, üçüncü ülke mukim ve vatandaşları da Sözleşmenin kapsamına alınmıştır.

Sözleşme Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişim Standardı ("CRS") kapsamında yapılacak raporlamaya da yasal dayanak oluşturmaktadır. OECD'nin hazırlamış olduğu dokümanlarda söz konusu Sözleşme'nin ve hali hazırda ülkeler arasında imzalanmış olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının "bilgi değişimi" maddelerinin CRS raporlaması kapsamında yasal dayanak oluşturacağı belirtilmiştir. Sözleşmenin Resmi Gazete'de yayımlanması, ülkelerin yetkili idareleri arasında CRS kapsamında yapılacak raporlamalara ilişkin önemli bir gelişmedir. Sözleşme finansal kuruluşların öngörülen CRS raporlaması sorumluluklarına ek bir yükümlülük getirmemekte olup taraf devletlerin bilgi değişimi süreci ve yönetimini kapsayan geniş birdüzenleme yapmaktadır.

Sözleşmenin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ve bu onayın Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte sözleşme yürürlüğe girecektir.

 

         Saygılarımızla.
         Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
         Ateş Konca         Levent Atakan

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Türkan Bayraktar Ayran
turkan.bayraktar@tr.ey.com
(212) 408 47 57