No: 46

Tarih: 15/03/2017

Konu:

Bazı gayrimenkul işlemlerinde uygulanan damga vergisi ve harç oranları ile yurt dışı TL kredilerde KKDF oranı düşürüldü.


Özet: 15 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile;

- Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün “A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar” başlıklı fıkrasının (14) ilâ (17) numaralı bentlerinde yer alan ve inşaat sektörüne ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar için damga vergisi oranı 0 (sıfır),

- Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendinde sayılan tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, 30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere, konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) binde 15,

- Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk lirası kredilerde (fiduciary işlemler hariç) KKDF oranı; ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda % 1, bir yıl ve üzeri olanlarda ise % 0 (sıfır),

olarak belirlenmiştir. Yukarıdaki düzenlemeler Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.



15 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı işlemlere ilişkin damga vergisi, harç ve KKDF oranlarında değişiklikler yapıldı.

1. İnşaat sektörüne ilişkin sözleşmelerde damga vergisi

Damga Vergisi Kanunu'na ekli (1) sayılı tabloda damga vergisine tabi kağıtlar sayılmaktadır. 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün "A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar" başlıklı fıkrasının (14) ilâ (17) numaralı bentlerinde yer alan kağıtlar için damga vergisi oranı 0 (sıfır) olarak belirlenmiştir.

Buna göre, inşaat sektörüne ilişkin olarak düzenlenen aşağıdaki tablodaki kağıtlar için damga vergisi oranı 15 Mart 2017 tarihinden itibaren 0 (sıfır) olarak uygulanacaktır:

14. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri

0

15. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri

0

16. Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri

0

17. Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri

0


2. İşyeri ve konut satışlarında harç oranı

Harçlar Kanunu'na bağlı (4) sayılı tarifede "Tapu ve kadastro işlemlerinden Alınacak Harçlar" yer almaktadır. 2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu tarifenin "I-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendinde sayılan tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, 30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) konut ve işyerleri için (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) binde 15 olarak yeniden belirlenmiştir.

15 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenlemeyle, 20 numaralı fıkranın (a) bendindeki oran sadece konut ve işyeri teslimleri için geçici olarak binde 15'e düşürülmüş olup, bunlar dışındaki diğer gayrimenkuller için binde 20 oranı geçerliliğini korumaktadır.

Söz konusu 20 numaralı fıkra aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

"20.a) Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı

Tapuda kaydı bulunmayan gayrimenkullerin, zilyetlik devir sözleşmeleri ile devrinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. Hesaplanacak harç, zilyetlik devir sözleşmeleri yapılmadan önce, şekli ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit edilecek bir beyanname ile bildirilir ve beyanname verme süresi içinde ödenir…"

3. Yurt dışından kullanılan Türk Lirası kredilerde KKDF oranı

Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk Lirası kredilerde kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesintisi oranı yüzde 3 olarak uygulanmaktaydı. Aynı kişiler tarafından yurt dışından sağlanan döviz ve altın kredilerinde (fiduciary işlemler hariç) ise KKDF oranı kredinin ortalama vadesine göre değişmektedir.

2017/9973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk lirası kredilerde (fiduciary işlemler hariç) KKDF kesintisinin oranı da kredinin ortalama vadesine göre farklılaştırılmıştır.

15 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren bu değişiklik uyarınca, bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk lirası kredilerde (fiduciary işlemler hariç) KKDF oranı; ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda % 1, bir yıl ve üzeri olanlarda ise % 0 (sıfır) olarak uygulanacaktır.

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 


 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

M. Fatih Köprü
fatih.kopru@tr.ey.com
(212) 408 51 79


Melike Kılınç
melike.kilinc@tr.ey.com
(212) 408 52 23