No: 36

Tarih: 23/02/2017

Konu:

2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırım teşvik mevzuatında bazı değişiklikler gerçekleştirilmiştir.


Özet: 22 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre;

- 6770 sayılı Kanun ile teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına getirilen KDV istisnası doğrultusunda, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın “KDV istisnası ve iadesi” başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına "ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları" ibaresi eklenmiştir.

- Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 ve 5. bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara 6. bölge için ilgili yatırım türlerinde belirlenen destekler sağlanacaktır.

- Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan “Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi" çerçevesinde taşınan bazı yatırımlara 2012/3305 sayılı Karar kapsamında ilave teşviklerden faydalanma imkanı getirilmiştir.

- Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezleri, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın yararlanabilecektir.

- Bölgesel yatırım konuları arasına yeni yatırım konuları eklenmiştir.

- 1, 2 ve 3. bölgelerde gerçekleştirilen “Av Tüfekleri, Av Tüfeklerine Yönelik Fişekler ve Av Tüfeği Aksam ve Parçalarına Yönelik” yatırımlara 4. bölge desteklerinden faydalanma imkanı getirilmiştir.

- İmalat sanayine yönelik (US-97 Kodu 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için ek avantajlar getirilmiştir.


22 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da (BKK) aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

  • Teşvik belgeli yatırımlara ilişkin olarak belge kapsamında yapılan yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına sağlanan
    KDV istisnası ile ilgili teşvik mevzuatında düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Hatırlanacağı üzere, 6770 Sayılı Kanun kapsamında Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13'ncü maddesinin (d) bendine eklenen hüküm ile, teşvik belgeli yatırımlar için belge dahilinde gerçekleştirilecek yazılım ve gayri maddi hak teslimleri de KDV istisnası kapsamına dahil edilmişti.

2017/9917 sayılı BKK ile Kanun kapsamında yapılan bu yeni değişikliğin teşvik mevzuatına dahil edilmesi ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Böylece, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın "KDV istisnası ve iadesi" başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına "ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları" ibaresi eklenmiştir.

  • Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 ve 5. bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara tabi olunan uygulama kapsamında 6. bölge için belirlenen destekler sağlanacaktır.

11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9596 sayılı "Cazibe Merkezleri Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar"da cazibe merkezleri programı kapsamındaki iller belirlenmiştir.

2017/9917 sayılı Kararın 2. maddesi doğrultusunda 2012/3305 sayılı Kararın "Alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar" başlıklı 18'inci maddesine getirilen değişiklikler kapsamında; Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 ve 5. bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara tabi olunan uygulama kapsamında 6. bölge için belirlenen destekler sağlanma imkanı getirilmiştir.

Bu çerçevede; Adıyaman, Bayburt, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Malatya ve Tunceli illerindeki organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar ile Kilis ilindeki organize sanayi bölgelerinde yapılacak bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar da tabi olunan uygulama kapsamında 6. bölge için belirlenen desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda faydalanabilecektir.

  • Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan "Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi" çerçevesinde taşınan bazı yatırımlara 2012/3305 sayılı Karar kapsamında ilave teşviklerden faydalanma imkanı getirilmiştir.

11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9596 sayılı "Cazibe Merkezleri Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar"da, üretim tesisi taşıma desteği kapsamında yatırımcıların;

  • Nakdi taşınma desteğinden,
  • Teşvik desteğinden,
  • Yatırım ve üretim destek paketi kapsamındaki yatırım yeri tahsisi desteği ile faiz indirimli işletme kredisi desteğinden,
  • Yeni yatırımlar için; yatırım ve üretim destek paketi kapsamındaki danışmanlık desteği ile faizsiz yatırım kredisi desteğinden

faydalanacağı belirtilmiştir.

2017/9917 sayılı Kararın 3. maddesiyle, 2012/3305 sayılı Karara 23/A maddesi eklenmiştir.

Yeni eklenen madde kapsamında, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan "Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi" çerçevesinde Kalkınma Bankası tarafından desteklenmesi uygun görülen yatırımlar aşağıdaki şartlarda bu Karar kapsamındaki desteklerden de yararlanacaktır. Buna göre;

1- Program kapsamındaki illere taşınan tesise ilave yatırım yapılmaması veya yapılmakla birlikte asgari sabit yatırım tutarı ve asgari kapasite şartlarının sağlanamaması durumunda;

a) Program kapsamındaki 4 ve 5. bölge illerine taşınan tesisler, taşınılan bölgede geçerli olan süre ve miktarlarda Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden,

b) 6. bölge illerine taşınan tesisler, anılan bölgede geçerli olan sürelerde Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteğinden,

2- Program kapsamındaki illere taşınmanın gerçekleşmesi ve ilave yatırımın asgari sabit yatırım tutarı ve kapasite şartlarını sağlaması halinde, taşınılan tesis bir önceki (a) maddesinde sayılan desteklerden, ilave yatırım ise bu desteklere ek olarak Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası ve Vergi İndirimi desteğinden

yararlanacaktır.

  • Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezleri, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın yararlanabilecektir.

2017/9917 sayılı Karar'ın 4. maddesi ile 2012/3305 sayılı Kararın EK-2B sayılı ve "İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları" başlıklı tablosuna eklenen 13 numaralı dipnot ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezlerine, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın yararlanabilme imkanı getirilmiştir.

  • Bölgesel yatırım konularına yeni yatırım konusu eklenmiştir.

2012/3305 sayılı Karar'a ekli tabloda (EK-2B) iller bazında bölgesel desteklerden yararlanabilecek sektörlere ilişkin sektör numaraları yer almaktadır. Aynı tablonun altında yer alan dipnotların 10. sırasında ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanma hakkına sahip yatırımlar sayılmaktadır. 2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili dipnota;

1- 2012/3305 sayılı karar kapsamında belirlenen 5. bölge illerinde aynı organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilecek komple yeni cinsindeki iplik, dokuma ve apreleme konularında her üç yatırım konusunu içeren entegre yatırımlardan, iplik ve dokuma kapasitesinin apreleme kapasitesini aşmaması kaydıyla aynı Kararın EK-2A ve EK-4'de belirtilen asgari tutarları ayrı ayrı sağlayan yatırımlar (g) bendi

2- 2012/3305 sayılı karar kapsamında belirlenen 4. ve 5. bölgelerde gerçekleştirilecek kauçuk ve kauçuk ürünleri imalatı konusundaki yatırımlar (ğ) bendi

olarak eklenmiştir.

Anılan değişiklik kapsamında; yukarıda yer verilen yatırımlar belirlenen şartları sağlaması durumunda bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanabilecektir.

Diğer taraftan, 2017/9917 sayılı Karar'ın 6. maddesi ile 2012/3305 sayılı Karara eklenen geçici 9. maddeye göre, bu yatırımlara ilişkin lehe getirilen hükümler, talep edilmesi halinde 01/01/2012 tarihinden sonra yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanacaktır.

  • 1, 2 ve 3. bölgelerde gerçekleştirilen "Av Tüfekleri, Av Tüfeklerine Yönelik Fişekler ve Av Tüfeği Aksam ve Parçalarına Yönelik" yatırımlara 4. bölge desteklerinden faydalanma imkanı getirilmiştir.

2016/9139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı BKK'ya eklenen Ek-6 ile belirlenen OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımların İstanbul ili hariç olmak üzere 1, 2 ve 3. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4. bölgede uygulanan, 4, 5 ve 6. bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanabilme imkanı getirilmişti.

Bu kapsamda; "2927 Silah ve Mühimmat İmalatı (Av Tüfekleri, Av Tüfeklerine Yönelik Fişekler ve Av Tüfeği Aksam ve Parçaları hariç)"na yönelik yatırımlar Ek-6 sayılı ve "4. Bölge Desteklerinden Faydalanabilecek Orta-Yüksek Teknolojili Yatırım Konuları" başlıklı tablosunun 23 üncü satırında yer almaktaydı.

2017/9917 sayılı Karar'ın 5. maddesiyle yapılan değişiklik ile daha önce uygulamadan hariç tutulan av tüfekleri, av tüfeklerine yönelik fişekler ve av tüfeği aksam ve parçalarına ilişkin sınırlandırma kaldırılmıştır. Böylelikle av tüfekleri, av tüfeklerine yönelik fişekler ve av tüfeği aksam ve parçalarına yönelik yatırımlar 1, 2 ve 3. bölgelerde icra edilse dahi 4. bölge desteklerinden faydalanabilecektir. 

  • İmalat sanayine yönelik (US-97 Kodu 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için ek avantajlar getirilmiştir.

2017/9917 sayılı Karar'ın 6. maddesi ile eklenen geçici madde 8 doğrultusunda; 2012/3305 sayılı Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik "US-97 Kodu:15-37" düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için;

a) Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulanacaktır.

b) Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak;

  • Yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olanyatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle,
  • Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde % 100 oranında
  • Yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı % 100 olmak üzere

teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanacaktır.

Yukarıda yer verilen değişiklikler 2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayım tarihi olan 22 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

 

Saygılarımızla.
Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Erdal Çalıkoğlu

 

 

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.'ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 Baskıya yolla

Dosyayı İndir

Başa Dön

İletişim:

Serdar Altay
serdar.altay@tr.ey.com
(212) 408 58 75


Ayşe Cebe 
ayse.cebe@tr.ey.com
(212) 408 58 75